Store forskjeller i skolebarns ferievaner

Sju av ti barn med norsk bakgrunn reiser bort i sommerferien, viser en fersk undersøkelse. Av barn med ikke-vestlig bakgrunn reiser bare 15 prosent på ferie, skriver VG.

En ny undersøkelse viser at det er store forskjeller i skolebarns ferievaner.  (Foto: Tore Meek/SCANPIX)
En ny undersøkelse viser at det er store forskjeller i skolebarns ferievaner. (Foto: Tore Meek/SCANPIX)

Undersøkelsen er utført av InFact på skolebarn mellom første og tiende klasse og viser at besøk hos familie og venner er mest populært, fulgt av hyttetur og utenlandsreise, skriver avisen.

Penger avgjør ferie

74 prosent av barn med norsk bakgrunn reiser bort i sommerferien, mens kun 15 prosent av dem med ikke-vestlig bakgrunn gjør det samme.

– Førstegenerasjons innvandrere har ofte bare én inntekt. Mor er hjemme med barn, så selv om de har tid, har de ikke råd til ferie. Kan de spare opp penger, reiser de ofte hjem i ferien, sier Ghulan Sarwar, styreleder i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat, den pakistanske moskeen i Oslo.

Undersøkelsen viser at under halvparten av barna fra familier med en samlet inntekt på under 250.000 kroner reiser bort i ferien. Til sammenligning reiser 80 prosent av barna fra familier med en inntekt på over 750.000 på ferie.

Ingen aktiviteter

52 prosent av barna som blir hemme har ingen organiserte aktiviteter å ta seg til. 23 prosent oppgir at de skal tilbringe deler av ferien i skolefritidsordningen (SFO).

Oppvekstsjef i Oslo Røde Kors, Vidar Remfeldt, mener ferievanene skaper et klasseskille.

– Det kan være sårt for en tredjeklassing å skulle fortelle om ferieopplevelsene sine første skoledag og ikke ha noe å fortelle, sier Remfeldt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2