misjon (Foto: TV 2)
misjon (Foto: TV 2)

- Utnyttelse av sårbare mennesker

Bosnisk muslim som selv ble forsøkt frelst ved ankomst til Norge, reagerer på misjonsplaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eldar Gacanica er muslim. I 1993 flyktet han fra Mostar i Bosnia til Norge på grunn av religiøs forfølgelse i hjemlandet.

Han reagerer sterkt på at Norsk Luthersk Misjonssamband skal nå satse stort på kristen misjon blant muslimer.

- Min første reaksjon var sinne. Jeg hadde nesten lyst å forsvare meg.

Oppsøkt av misjonærer

45-åringen opplevde nemlig selv at han som sårbare asylsøker ble oppsøkt av av pågående misjonærer fra ulike kristne organisasjoner.

- De kom på rekke og rad, uansett klokkeslett, ikke noen avtale, ikke søndag eller mandag. De bare kom.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband sier organisasjonen først og fremst skal satse i utlandet.

- Vi ønsker, og blir mer og mer opptatt av, å også nå våre nye landsmenn, innvandrere i Norge, sier han til TV 2 Nyhetene.

Han bekrefter at det skal skje ved at misjonærer, som tidligere har arbeidet i utlandet, skal spre Jesu budskap også overfor muslimer her i Norge. Det vil skje der det faller seg naturlig – enten det er et tilfeldig møte i butikken eller et besøk til et asylmottak.

- Feller ikke dom

Han forstår at det kan oppfattes som kontroversielt.

- For oss er budskapet at Jesus kristus er verdens eneste frelser. Det kan selvfølgelig oppfattes som et provoserende syn i vår tid. Men det har vært en kjernetro for kristne i 2000 år. Det er noe Jesus selv har sagt. Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg. Så det ønsker vi å holde frem, uten å tråkke på folk.

- Men ved å komme med dette budskapet sier jo dere noe om hva som vil skje med de som ikke følger dette?

- Vårt fokus er ikke å fordømme mennesker, eller være negative. Noe annet enn det å positivt formidle det som for oss er viktig, som for oss har gitt livet mening. Og så må det være opp til Gud å holde dom, det prøver vi å ikke gjøre.

Til Gacanicas bekymring om at misjonering ved asylmottak svarer Ottesen at han ikke tror det er noe problem.

- Jeg håper, og tror, at vi oppsøker mennesker på en respektfull og god måte. Jeg har ikke hørt at vi har laget problem ved mottakssentre.

- Kan føle press

Venstre-politiker og muslim Abid Q. Raja er likevel redd asylsøkere kan føle at de må konvertere.

- Man skal være litt forsiktig med å presse på seg mennesker som har nettopp flyktet fra andre land, sier Raja.

- Fordi når vi fremdeles har en statskirke i Norge, så kan kanskje enkelte grupper føle at de må konvertere til kristendommen for å ha en plass i det norske samfunnet. Så de signalene må vi ikke sende, tilføyer han.

Derfor går Venstre inn for å skille stat og kirke.

Ønsker forbud

Eldar Gacanica følte seg presset, og var usikker på hvordan han skulle forholde seg til at Norge ikke skiller stat og kirke.

Tanker som «bedrer det sjansen for å få opphold være kristen» og «må jeg bli kristen for å få bli» dukket opp. Garcanica konverterte aldri.

Selv beskriver han det som et overgrep å bli oppsøkt av misjonærer. Han beskriver situasjonen som svært vanskelig.

På toppen av alle bekymringer som flyktning var det en belastning at det ble stilt spørsmål ved hans religiøse tilhørighet.

- I den situasjon var jeg ikke i stand til å gjøre noen ting. De kom mot meg nesten som hyener. Jeg ser for meg det bildet. Hvis du er på riktig side så er du reddet.

I ettertid har han flere ganger varslet myndighetene om sin bekymring og mener det burde vært et forbud mot misjonering ved asylmottak.

- Ja, det bør være et forbud, avslutter han.