Bjørn Kjos, Norwegian (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
Bjørn Kjos, Norwegian (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
Norwegian sjefen truer med å utflagge til Sverige. Vil spare over 60 millioner kroner. (Foto: Scanpix)
Norwegian sjefen truer med å utflagge til Sverige. Vil spare over 60 millioner kroner. (Foto: Scanpix)

Norwegian kan bli svensk

Uten lovendring, kan flyselskapet Norwegian bli svensk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Kjos er i ferd med å miste tålmodigheten. EU besluttet nylig å innføre et nytt lovverk som sørger for bedre lånebetingelser ved flykjøp, men den norske regjeringen henger stadig etter.

- Besparelsen vil utgjøre like under 60 millioner kroner for Norwegian. Det er fryktelig mye penger. Hvis ikke lovendringene kommer, vil det lønne seg å flagge ut til et annet land, for eksempel Sverige, sier Bjørn Kjos til Finansavisen.

Kjøper 42 nye fly

Norwegian, som skal lånefinansiere til sammen 42 nye Boeing-fly i årene frem mot 2014, kan spare mye ved å drive fra et land som følger de nye reglene.

Rundt 70 prosent av den totale kjøpesummen skal finansieres gjennom lån. Banken som skal låne ut pengene, vil kreve et påslag i garantiprovisjon på 0,55 prosent av lånebeløpet fordi Norge ikke er omfattet av de nye regene som EU har innført.

- De nye reglene premierer flyselskap som vil satse på nye, mer miljøvennlige fly. Men konsekvensen er at de virker konkurransevridende, fordi alle konkurrentene er med, inkludert SAS.

Regjeringen svarer ikke

Norwegian har bedt om et møte med Justisdepartementet for å snakke om saken, men har fått avslag. Kjos sier selskapet ikke vil vente lenge med eventuell utflagging.

– Vi bør ha en avklaring i høst når Stortinget kommer sammen igjen. Da kan vi få de nødvendige lånebetingelsene, også for de første to flyene, sier han til avisen.