kunstig sæd (Foto: Sky News)
kunstig sæd (Foto: Sky News)

- Vi har framstilt kunstig sæd

Britiske stamcelleforskere hevder de kan hjelpe sterile menn å bli fedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av hudceller skal britiske forskere ha klart å framstille det de hevder er kunstig sperm, melder Sky News.

Forbudt i Storbritannia

Forskerne sier til Sky News at de embryoniske stamcellene ble manipulert til å dele kromosonene, for deretter å utvikle hale og bli til sæd. Den kunstige spermen kalles In Vitro Derived eller IVD-sperm.

Ifølge dagens lovverk i Storbritannia er det ulovlig å bruke kunstig sperm for å produsere barn. Håpet er at det påståtte vitenskapelige gjennombruddet vil hjelpe sterile menn i framtiden til å bli fedre.

- Ingen laboratorie-babyer

Professor Karim Nayernia ved North England Stem Cell Institute sier de har ingen planer om å bruke den kunstige spermen til å produsere mennesker i laboratoriet. Men samtidig ønsker han en lovendring som kan tillate at metoden brukes i behandling av sterile menn.

- Med denne metoden kan vi undersøke hvorfor noe mennesker er infertile. Hvis vi får en bedre forståelse for hva som skjer, kan det føre til nye metoder innenfor behandling, sier Nayernia til Sky News.

Tviler på kvaliteten

Andre forskere advarer mot det nye funnet og sier stamcelle-forskerne ikke har kunnet bevise at den kunstige sæden er i stand til å utvikle et levedyktig embryo. Andre betviler at selve spermen er fullt funksjonell.

Professor i fysiologi og reproduksjon ved Cambridge Universitetet sier at kunstige celler fortsatt har en lang vei å gå før de blir likverdig med autentiske sædceller.

Men Nayernia slår tilbake mot kritikken som han kaller urimelig.

- Min forskergruppe mener dette er et veldig viktig og spennende framskritt og vi vil fortsette å utvikle våre funn, sier han.