Tusenvis av soldater og opprørspoliti masjerer inn i Urumqi for å slå ned på opptøyer i juli. (Foto: PETER PARKS/AFP)
Tusenvis av soldater og opprørspoliti masjerer inn i Urumqi for å slå ned på opptøyer i juli. (Foto: PETER PARKS/AFP)

Henretter demonstrantene

Kinesiske myndigheter vil henrette demonstrantene bak opptøyene i byen Arumqi. Flere studenter er allerede arrestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for kommunistpartiet i byen Arumqi sier myndighetene vil henrette dem som er ansvarlig for at 156 mennesker ble drept under opprøret i helgen.

Under en pressekonferanse onsdag forteller lederen at flere studenter allerede er arrestert. I følge nyhetsbyrået AP sier lederen at situasjonen i ferd med å roe seg.

- Opptil 800 uigurer drept

En organisasjon for uigurer som befinner seg i eksil, hevder at opptil 800 er blitt drept i sammenstøtene i den kinesiske Xinjiang-regionen, skriver NTB.

Anslaget er basert på opplysninger fra øyenvitner i provinsen, opplyser Dokun Isa, generalsekretær i World Uighur Congress (WUC). Han mener det er hevet over enhver tvil at flere hundre uigurer er drept, og at det riktige tallet trolig ligger mellom 600 og 800.

Store militærstyrker er satt inn

Tusenvis av soldater og opprørspoliti marsjerer inn for å slå ned på nye opptøyer.

– De kommer for å drepe folket, jeg ble skadet. De kom til nabolaget mitt på leting etter oss. Vi hadde ikke gjort noe, men allikevel slo og skadet de oss, sier en av innbyggerne i uigurbydelene til nyhetsbyrået AP.

Militære helikoptre sirkler over byen og tusenvis av soldater og opprørspoliti fyller Urumqi mens de roper «beskytt folket», skriver nyhetsbyrået AFP.

I går prøvde han-kinesere bevæpnet med kjøttøkser, skyfler og andre provisoriske våpen å ta seg fram til uigurbydelene, men ble stanset av politi utstyrt med tåregass.

– Stemningen i byen er ekstremt spent. Det er på grunn av uigurene. De har gått for langt og drept mange kinesere, sier en han-kineser, som er grønnsakhandler og oppgir navnet Ma, ifølge NTB.

Opptøyene kan spre seg

Det er erklært portforbud i byen, der minst 156 mennesker ble drept i sammenstøt mellom politi og uigurer søndag. Situasjonen er så spent at Kinas president Hu Jintao valgte å droppe G8-møtet i Italia.

Søndagens opptøyer skal ha startet som en demonstrasjon mot kinesiske myndigheters behandling av denne muslimske minoriteten. Øyenvitner forteller at demonstranter ble banket opp og drept i alles påsyn i gatene.

Ifølge Reuters kan opptøyene spre seg til andre deler av den enorme Xinjiang-provinsen, der Urumqi er hovedstad.