Young Guns medlemmet Mohammed Javed (28) ble funnet skutt i bakhodet i en utbrent bil i januar.  (Foto: Knut Falch/SCANPIX)
Young Guns medlemmet Mohammed Javed (28) ble funnet skutt i bakhodet i en utbrent bil i januar. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

Rekonstruerte drapet på «Jeddi»

Tungt bevæpnet politi holdt vakt da hovedvitnet Alex Fuica i dag forklarte hva som hendte da Mohammed «Jeddi» Javed ble drept på Haugerud i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 10.30 til 11.30 tirsdag gjennomførte politiet en rekonstruksjon på Haugerud i Oslo, hvor Javed ble skutt og drept i en bil den 18. januar i år – før bilen ble påtent av drapsmannen.

Stig Millehaugen er siktet for drapet, og har sittet i varetekt siden drapet skjedde. Han har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Voktet av bevæpnet politi

Politiet tok ingen sjanser da A-gjengmedlemmet Alex Fuica, som satt i bilen da drapet skjedde, skulle vise hva som hendte drapsdagen.

– Vi måtte ta våre forholdsregler. Detaljer utover det vil jeg ikke komme med, bortsett fra at det var bevæpnet politi på stedet, bekrefter politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Det store sikkerhetsoppbudet rundt Fuica skyldes blant annet at han selv har forklart at han også ble forsøkt drept i bilen på Haugerud. I tillegg ble Fuica også dømt til elleve års fengsel i Borgarting lagmannsrett den 2. juni for å ha forsøkt å drepe B-gjenglederen Ghulam Abbas og en kamerat av Abbas.

Viste hendelsesforløpet

Ifølge politiadvokat Hatlo foregikk rekonstruksjonen uten problemer.

– Han fikk vise hendelsesforløpet, slik han mener det har skjedd. Han kom også med en forklaring, som stemmer overens med den han ga i avhør dagen etter. Sånn sett ga ikke rekonstruksjonen noe nytt, men det var viktig å få plassert bilen og vitner slik han mener det var den aktuelle dagen, sier Hatlo.

Under rekonstruksjonen satt Fuica i en bil, sammen med markører som satt på plassene hvor Mohammed Javed og drapsmannen satt.

– Vi filmet og fotograferte det som ble forklart, forklarer Hatlo.

Etter drapet løp Fuica ned til en bensinstasjon som ikke ligger langt fra åstedet, for å få hjelp.

Stig Millehaugen, som tidligere er dømt for drap, ble pågrepet senere samme kveld i en overgangsbolig på Sandaker i Oslo, hvor han bodde etter å ha blitt løslatt etter mange år i fengsel.

Kjenner ikke motivet

Det er fortsatt en stund til politiet anser saken som ferdig etterforsket.

– Det gjenstår en del analysearbeid. I tillegg skal Millehaugen undersøkes av rettspsykiatere, og de har fått ti uker på seg til å bli ferdige, sier politiadvokaten.

Det er fortsatt uklart for politiet om det er flere som har hatt en rolle i drapet. Det har hele tiden vært spekulert i at drapet ble gjort på bestilling.

– Det er fortsatt uklart hva motivet for drapet har vært, og om eventuelt andre gjerningspersoner var med, bekrefter Hatlo.