Trafikkskadde saksøker staten

Åtte trafikkskadde går til gruppesøksmål mot staten for å kreve inn penger de ikke har fått etter oppreisningskrav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske staten har hittil ikke tatt ansvar for at trafikkskadde skal få pengene de er tilkjent i oppreisning hvis gjerningsmannen ikke gjør opp for seg.

Staten ble overprøvd i EFTA-domstolen, og nå vil den ta ansvar for uoppgjorte oppreisningskrav. Men det gjelder bare for dem som ble skadd etter 1. januar 2001.

Staten er enig i at den har brutt EØS-avtalen fra 1994, men mener bruddet først ble grovt nok fra 2001, skriver Aftenposten. Opptil 8.000 trafikkofre som ble skadd mellom 1994 og 2001 kan dermed falle utenom ordningen.

– Det er smålig av staten, sier Liv Anita Bjerke. Hun ble skadd i en ulykke høsten 2000 og har aldri fått utbetalt de pengene hun ble tilkjent i oppreisning.

Sammen med sju andre trafikkskadde og Landsforeningen for trafikkskadde i Norge forbereder hun nå et gruppesøksmål mot staten.

Advokat Tom Sørum, som representerer gruppen, mener bruddet på EØS-avtalen var tilstrekkelig grovt også før 2001.

– Ordlyden i direktivene har vært helt lik, og formålet, å sikre skadelidtes rettigheter mot hull i ansvarsdekningen, har vært det samme, sier Sørum.

Det er ukjent hvor mange som har penger til gode i perioden 1994 til 2001. Finansnæringens Hovedorganisasjon og Trafikkforsikringsforeningen mener oppreisningskravene kan beløpe seg til 150 millioner kroner i året, mens Justisdepartementet anslår at kravene ligger på 80 millioner kroner i året. (©NTB)