Presidentene Medvedev og Obama i samtaler i Moskva mandag.  (Foto: ANATOLY MALTSEV/POOL/AFP)
Presidentene Medvedev og Obama i samtaler i Moskva mandag. (Foto: ANATOLY MALTSEV/POOL/AFP)

USA og Russland enig om nedrustningsavtale

Presidentene kom fram til historisk avtale etter samtaler i Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Obama og Russlands president Dmitrij Medvedev har kommet fram til en avtale om å ruste ned antall atomvåpen. De to stormaktene har blitt enige om å kutte ned til mellom 1500 og 1675 atomstridshoder i løpet av en syvårsperiode.

- Et godt eksempel

– Vi må gå foran med et godt eksempel, og det er hva vi gjør her i dag. Vi har bestemt oss for å gå inn for å bedre forholdet mellom USA og Russland slik at vi i fremtiden kan samarbeide godt på områder hvor begge land har interesser, sier Obama på en pressekonferanse i Moskva.

Samtidig skal Russland la amerikanerne fly over russisk territorium for å bringe soldater og utstyr til Afghanistan.

– Dette er et viktig bidrag fra Russland i kampen mot terrorisme, sier Obama.

– En viktig avtale

– Det er et overskudd av slike våpen, så det er lett å kutte antallet, sier seniorforsker Svein Melbye ved Institutt for forsvarsstudier til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener det er viktig at stormakter som USA og Russland går foran med et godt eksempel.

– Samtidig har Obama, og delvis også russerne, en sterk interesse av å hindre at flere stater skaffer seg slike våpensystemer. Og for å gå foran med et godt eksempel og legge premissene for den internasjonale debatten om å forhindre spredning, så er det viktig at man får til slike avtaler blant dem som har slike våpen, sier Melbye.

327119

Kjølig forhold

Presidentflyet Air Force One landet på Vnukovo-flyplassen i Moskva klokken 11.18 norsk tid mandag. Dette er det første amerikanske statsbesøket i Russland siden begynnelsen av George W. Bush sin første presidentperiode.

Siden den gang har begge landene fått nye statsledere.

Forholdet mellom Russland og USA har vært kjølig lenge. Spesielt etter at Russland invaderte Georgia i august i fjor.

INVADERTE GEORGIA: Forholdet mellom USA og Russland gikk tilbake til et kjølig stadium da russiske styrker tok seg inn i Georgia i august 2008. Her er panservogner på vei mot Alagir.  (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP)
INVADERTE GEORGIA: Forholdet mellom USA og Russland gikk tilbake til et kjølig stadium da russiske styrker tok seg inn i Georgia i august 2008. Her er panservogner på vei mot Alagir. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP)

Før møtet har det derfor vært store forhåpninger om at det kan bidra til et bedre forhold mellom de to stormaktene.