ras (Foto: TV 2)
ras (Foto: TV 2)

48.000 boliger er skredtruet

Sjansen for å dø i egen bolig i et skred er i følge forskere 1000 ganger større enn å vinne hovedgevinsten i Lotto.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

48.000 eiendommer verdt 120 milliarder kroner er bygget på skredutsatte steder i Norge. Over 100.000 mennesker bor i risikoområder.

Mer nedbør, oftere nedbør og nedbør i mer ekstreme mengder vil øke hyppigheten av snø-, jord- og flomskred over hele landet de kommende 50 år.

Dystert langtidsvarsel

Det var budskapet i langtidsvarselet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fikk fra forskere i det nasjonale satsingsprosjektet GeoExtreme i Tromsø mandag.

Forskerne undersøker sammenhengen mellom klima og skred, og budskapet var ikke vanskelig å tolke for ministeren.

- Vi får villere, våtere og mer ekstremt vær. Men å vite nøyaktig hvor det vil komme, og hvordan det vil ramme oss er vanskeligere å si. Vi trenger mer presis kunnskap, sier Solheim til TV 2 Nyhetene.

Forskerne anslår at 48.000 eiendommer verdt 120 milliarder kroner er bygd på skredutsatte steder i Norge. Utvides risikosonen med bare ti meter vil antallet eiendommer bygget på risikogrunn øke til 60.000. I rapporten fra GeoExtreme heter det at sansynligheten for å dø i egen bolig i skred, er 1000 ganger større enn å vinne toppgevinst i Lotto.

100 000 bor på utsatte steder

Folk i Nord-Norge, på Vestlandet og på innlandet østafjells er mest utsatt.

- Det er en del titusener, kanskje noen hundre tusen som bor i områder man ikke kan se bort fra er skredfarlig, sier geolog Lars Blikra.

Han jobber nå i Åknes/Tafjord-prosjektet der man skal utarbeid planer og tiltak i tilfelle skred.