Store opptøyer nordvest i Kina

Demonstranter blokkerte søndag trafikken og tente på biler i Xinjiang-regionen nordvest i Kina, ifølge statlige kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge et øyenvitne braste 3.000 uighur-demonstranter sammen med 1.000 politifolk, som skjøt i lufta for å få bukt med opptøyene. Ifølge Xinhua angrep demonstrantene forbipasserende og satte fyr på biler. Det statskontrollerte nyhetsbyrået nevnte imidlertid ingenting om demonstrantenes etnisitet.

Befolkningen i Xinjiang er hovedsakelig uighurer, et sentralasiatisk folkeslag som i flere tiår har klaget over politisk og religiøs undertrykkelse. Det bor omtrent 8,3 millioner uighurer i provinsen, og mange frykter at deres særegne kultur trues av innvandringen av andre kinesere.

Uighurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uighurene.

Dissidenten Rebiya Kadeer har symbolisert uighurenes kamp for sine rettigheter, og hun ble kjent i Norge da hun ble tildelt Raftoprisen i 2004.

I forkant av fjorårets Beijing-OL ble Xinjiang rystet av en rekke bombeangrep politiet slo hardt ned på. Blant andre ble to uighurer dømt til døden for et attentat som kostet 17 politimenn livet. Menneskerettsaktivister hevdet at Beijing overdrev terrortrusselen og brukte den som unnskyldning for å undertrykke minoriteter. (©NTB)