John Sawers, nåværende britisk ambassadør til FN, skal overta MI6 i november  (Foto: AP/SCANPIX/AP)
John Sawers, nåværende britisk ambassadør til FN, skal overta MI6 i november (Foto: AP/SCANPIX/AP)

Facebook-tabbe for spionsjef

Kona la ut bilder og «avslørende informasjon» på nettsamfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforsking er satt i gang etter at det ble avslørt at den påtroppende MI6-sjefen Sir John Sawers' kone har lagt ut privat informasjon på nettsamfunnet Facebook.

Kona Shelley skal blant annet ha lagt ut private bilder som avslører hvor parets leilighet i London ligger, og opplysninger om deres tre barn og svigerforeldrene. Dette er informasjon som myndighetene mener bør holdes hemmelig av sikkerhetshensyn.

200 millioner kunne se

Shelley skal også ha lagt ut opplysninger om personer paret omgås. Profilen var åpen, slik at 200 millioner brukere i London-nettverket fikk tilgang. Bildene er også publisert på nettsidene til den britiske avisen Daily Mail.

Informasjonen skal ha blitt fjernet etter at en avis kontaktet Utenriksdepartementet, skriver Sky News.

Konas halvbror, den tidligere diplomaten Hugo Haig-Thomas, skal ha vært en av dem som figurerte på familiebildene. Haig-Thomas jobbet sammen med den kontroversielle historikeren David Irving, som satt fengslet i ti måneder i Østerrike i 2006 for å ha nektet for at jødeutryddelsen fant sted.

Uaktsomhet

Flere politikere mener at Facebook-tabben gir grunn til bekymring om hvorvidt Sawers er riktig mann for jobben som leder for Storbritannias utenlandsetterretning. Som MI6-sjef vil Sawers få ansvaret for britisk spionvirksomhet i utlandet når han etter planen overtar stillingen i november.

- Vanligvis ville jeg ønske mer åpenhet blant offentlige personer, men i denne sammenhengen avslører det skjødesløshet, sier Edward Davy, Liberaldemokratenes utenrikspolitiske talsmann, og oppfordrer Gordon Brown om å starte etterforskning.

- Speedos er en privatsak

Men utenriksminister David Miliband aviste beskyldningene om at Sawers har opptrådt uaktsomt og hevder at det «ikke er noen statshemmelighet at Sir John bruker speedos på familieferier - herregud la oss vokse opp!».

- Han ble utnevnt til stillingen for ti dager siden. Han er en fantastisk dyktig faglig person, som vil gjøre en meget god jobb i en utrolig bra organsiasjon som er viktig for dette landet, sier Miliband.