fosnes680 (Foto: TV 2)
fosnes680 (Foto: TV 2)

Kultureliten mot Frp

Forfatteren Erik Fosnes Hansen oppfordrer norske kulturarbeidere til å gjøre opprør mot Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fosnes Hansen mener Jensen er udemokratisk og antiintellektuell – og at hun vil gjøre Norge til et intolerant land.

Varsler aksjoner mot Frp

Erik Fosnes Hansen sammenligner Siv Jensen med Joseph McCarthy. McCarthy er kjent for sine aggressive kampanjer mot kommunister på 50-tallet i USA. Jensen er udemokratisk og antiintellektuell sier forfatteren. Nå varsler kulturrådsmedlemmet Fosnes Hansen aksjoner fra Kultur-Norge mot Frp.

Vi møter Erik Fosnes Hansen utenfor en av Oslos kulturinstitusjoner, Nasjonalbiblioteket. Forfatteren er redd for kulturens kår om Frp og Siv Jensen kommer til makta i Norge.

– Norge vil nok bli et fattigere land. Konsekvensen for samfunnet er at vi får et amputert samfunn, at vi får et intolerant samfunn og at vi får et kulturfiendtlig samfunn sier forfatteren.

Kulturrådsbråk

Det var på Frps Valgcamp i Bø forrige helg at Frp leder Siv Jensen angrep kulturminister Trond Giske.

– Det er om å gjøre å holde seg inne med han for å få penger og støtteordninger sa Siv Jensen til Nyhetene på TV 2 da.

Fosnes Hansen er en av Trond Giskes nye kulturrådsmedlemmer. I en kronikk i Aftenposten i dag sammenligner Fosnes Hansen Frp lederen med den amerikanske senatoren Joseph McCarthy.

– Det ligner ikke av utseende, sier han til oss før han fortsetter: – Jeg skal være forsiktig med å trekke de to for nært i hartkorn, men Jensen er ute på en veldig farlig galleri når hun begynner med den type sammenligninger. Mennesker og ideologier som vi ikke ville si er en naturlig del av den norske demokratiske tradisjonen har holdt på med akkurat den type ting før. Det syns jeg er udemokratisk, og i alle fall antiintellektuelt og antielitistisk sier Fosnes Hansen.

Vil ha bevegelse mot Frp

Nå oppfordre han Kultur-Norge til å organisere seg mot Frp og stemme rødgrønt for å stoppe Jensen.

– Jeg vet det er sånne aksjoner på gang, sier Fosnes Hansen. Han vil støtte dette, men han er utsikker på om han vil være en hærfører for bevegelsen. – Jeg har et yrke å passe, jeg går ikke på statsstøtte. Jeg vet ikke om jeg har tid til det fordi jeg har mye annet å gjøre, men jeg skal være med, sier forfatteren.

Når har han meldt seg inn i AP.

– Ja, faen heller tenkte jeg, avsluttet Fosnes Hansen med et fandenivoldsk smil.

Jensen slår tilbake

Fra hyttetur i skjærgården slår partilederen tilbake mot at Fosnes Hansen sammenligner henne med McCarthy:

– Jeg er tilhenger av at folk melder seg inn i de partiene de støtter, så jeg har ikke tenkt å kritisere ham for det. Men jeg tror jeg har truffet en nerve hos elitisten Fosnes Hansen. Det gleder meg, det viser bare at jeg har satt i gang en debatt som er helt nødvendig for Norge, sier leder i Frp, Siv Jensen til TV 2.

– Jeg tror jeg skal be ham om å kjøle seg litt ned – og så håper jeg han får en god sommer.

– Men har han ikke noen poenger?

– Han har ett poeng, nemlig at Frp er antielitistisk. Det har han helt rett i. Men vi er jo det mest grunnleggende demokratiske partiet som finnes – vi er jo opptatt av mangfoldet, opptatt av underskogen, opptatt av at folk flest skal definere hva de mener er god eller dårlig kultur. Det skal ikke sitte en liten fiff på toppen og ta det valget på vegne av oss andre, avslutter Jensen.

326793