kortsvindelmix (Foto: TV 2)
kortsvindelmix (Foto: TV 2)

Bande stjal ordførerens bankkort

Tapper bankkortet for penger og legger det tilbake i bukselomma di.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når kunden betaler for en øl i baren, noterer tyven ned pinkoden. Deretter fisker han kortet opp av kundens lomme og tar strake veien til nærmeste minibank. Før kunden skal kjøpe neste øl, er kortet tilbake i lomma.

- I noen tilfeller blir kortet borte, men vi har også tilfeller hvor kortet blir lagt tilbake på plass i den lommen det ble tatt i fra, sier politiførstebetjent Kristian Jakobsen ved Stavanger politistasjon til TV 2 Nyhetene.

Loppet for 14 000

En av de mange som har blitt frastjålet kortet sitt i Stavanger er Rennesøy-ordfører Ommund Vareberg. Høyre-ordføreren var innom Burger King natt til 7. desember i fjor for å kjøpe nattmat. Etter å ha betalt hamburgeren la Høyre-ordføreren kortet i frakkelommen, og så det aldri igjen.

- Jeg merker ingen ting før kvelden etter at jeg hadde 14000 kroner mindre på kontoen min, sier ordfører i Rennesøy Ommund Vareberg til TV 2 Nyhetene.

Tyvene politiet tror står bak dette tyveriet ble seinere pågrepet i Trondheim. Tre rumenere er nå dømt til mellom 13 og 14 måneder i fengsel for til sammen 42 kort-tyverier. De tre rumenerne sitter nå fengslet i Trondheim. Likevel har tyveriene fra utesteder fortsatt.

Tappet 50 000 kroner

Siden midten av mars har Stavanger-politiet registrert mellom 65 og 70 saker der tyver har oppsøkt utesteder i helgene og forsynt seg med kundenes kort. En enkelt kunde har fått kontoen sin tappet for mer enn 50 000 kroner.

- Disse tyveriene skjer natt til lørdag og natt til søndag. Antallet slike saker har bare økt og økt, sier Johansen.

I Haugesund jobber politiet med flere saker med identisk framgansmåte.

- På to helger har vi registrert seks slike saker. Vi samarbeider med Stavanger om disse sakene, sier Lars Ivar Grunnaleite.

Mistenker liga

Også Vestfold politidistrikt har registrert mange tyveri av bankkort fra utesteder. 16. mai ble en 20 år gammel rumener pågrepet og siktet for 15 tyverier med etterfølgende misbruk av kort.

Også i disse forholdene har kortene i mange tilfeller blitt levert tilbake til eier. Politiet mistenker at han kan være en del av et større nettverk.

- Vi har ikke noen bevis for at han tilhører noe nettverk, men ut fra erfaring med lignende saker har vi grunn til å tror at det er flere som samarbeider, sier Hans Beckhmann i Grenseløs Vestfold politidsitrikt til TV 2 Nyhetene.

Stor økning

Det finnes i dag ingen som har fullstendig oversikt over omfanget av denne typen saker. Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er problemet økende.

- Det har vært en betydelig økning i tallet på slike saker de siste månedene. Flere hundre saker til sammen. Problemet er størst i og rundt storbyene. Samtidig er kortbruken økende og enorm med en milliard transaksjoner i året, så det er lite sannsynlig å bli utsatt for noe, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i FNH, Stine Neverdal.

Finansnæringens Hovedorganisasjons råd for sikker kortbruk kan du lese her.