Bilde av kode
Bilde av kode

Her er datakoden som stjeler pengene dine

Datahackere har kapret 1600 norske nettsider

Vanlige norske nettsider brukes nå for å spre virus og spionprogram.

Tidligere brukte hackerne i hovedsak sine egne nettsider for å spre virus og spionprogram, slik er det ikke lenger.

-Hackerne har funnet ut at de kan stjele mer penger ved å spre ondsinnede programvare via helt vanlige nettsider, sier datasikkerhetsekspert Preben Nyløkken i Watchcom til TV 2 hjelper deg.

Over 1600 norske sider

Ifølge datasikkerhetsselskapet Watchcom var 1615 norske nettsider kapret av hackere per 23. juni.

– For en vanlig nettbruker er det umulig å se at en nettside er kapret. Hackerne forandrer ofte ikke nettsidens utseende, men legger isteden inne en ondsinnet kode som gjennomsøker PC-en din på jakt etter sikkerhetshull, sier Nyløkken.

En av sidene som har vært kapret er ifølge Watchcom nettsiden til artisten Sondre Lerche. Lerches nettside er nå renset for den ondsinnede koden.

Preben_3-copyr-Watchcom
Preben_3-copyr-Watchcom

Fem til ti sekunder er nok

– Fem til ti sekunder etter at du går inn på en kapret nettside er PC-en din gjennomsøkt for mulige sikkerhetshull, sier Nyløkken.

Finner hackerne et sikkerhetshull kan de overvåke alt du gjør på PC-en. – Hackerne er i hovedsak ute etter å stjele informasjon som de kan tjene penger på. Derfor er de først og fremst på jakt etter bankkortinformasjon, sier Nyløkken.

Ved hjelp av et spionprogram kan hackerne se alt du skriver på PC-en, også bankkortinformasjon du legger igjen når du handler i nettbutikker. Ved hjelp av slik informasjon kan hackerne stjele pengene dine.

Hold programvaren oppdatert

Hackerne er avhengige av sikkerhetshull for å få kontroll over din PC. Ved å holde programvaren din oppdatert gjør du det vanskeligere for hackerne, samtidig som du sikrer din private informasjon.

– Hackernes programvare søker igjennom alle program som kan åpnes via en nettleser. Det vil si at det ikke holder å holde nettleseren oppdatert, sier Nyløkken.