Hvor får du Norges billigste jordbærkurv? Fortell hva du måtte betale nederst i kommentarfeltet. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)
Hvor får du Norges billigste jordbærkurv? Fortell hva du måtte betale nederst i kommentarfeltet. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Advarer mot utenlandsk jordbærplagiat

Til uken går prisene ned til 25 kroner kurven.

- Det er helt sykt dette. Vi klarer ikke å tilby folk nok jordbær, og det er slitsomt å måtte si nei, forteller jordbærbonde Simen Myhrene fra Syllingen i Lier kommune i Buskerud.

simen (Foto: Privat)
simen (Foto: Privat)

Jordbærene vil flomme til uka

Myhrene er også såkalt kulturansvarlig produsent ved Gartnerhallen og snakker daglig med jordbærbønder fra hele landet. Med de strålende værutsiktene vi har nå i Sør-Norge, er det bare et tidspørsmål før sesongen er på topp.

- Jeg liker ikke værmeldinga for tida. Nå vil jordbærene modnes raskt og nesten på en gang. Og jordbær må jo plukkes når de er modne, så neste uke blir det alle mann i arbeid her på gården, forteller den travle bonden.

25 kroner kurven

jordbaerjente_2 (Foto: Privat)
jordbaerjente_2 (Foto: Privat)

Myhrene tipper at prisen på en kurv jordbær vil komme ned i 25 kroner til uka i Sør-Norge. Han tror ikke vi vil se rekordlave priser som på 90-tallet da priskrigene presset prisen på en kurv helt ned i 10 kroner.

- I 1998 var vi 3000 jordbærbønder her i landet. Nå er vi bare 500 og mer proffe. På 90-tallet produserte vi også for eksport, men der gikk vi på en smell, mimrer Myhrene. Det spesielle med norske jordbær er i følge bonden at de er søte og bløte og dermed en ekstrem ferskvare som ikke egner seg for lengre transport.

Slik avslører du jorbær-plagiatene

Norge produserer omkring 9000 tonn jordbær i året. Likevel er det ikke nok til å dekke etterpørselen. Simen Myhrene hevder å ha funnet både tyske og belgiske jordbær, kamuflert som norske, flere steder.

- De er pakket i norske kurver og de reklamerer med norske jordbær på plakatene, men jeg ser lett at det ikke er det.

- Hvordan klarer du å se forskjell på belgiske og norske jordbær?

- For meg er det enkelt. De tyske og belgiske er hjerteformede og helt gjevne i fargen og størrelsen. Mens de norske er runde og av ulik størrelse. Dessuten er de gjerne litt hvite i tuppen og mørkerød ved "skuldrene", som den grønne knoppen kalles.

- En bransje for gamblere!

Men selv om jordbærsesongen vli være på topp på Østlandet i neste uke, har den så vidt begynt på Vestlandet. Myhrene tror de trønderske jordbærene vil være modne rundt 5. juli. Og i Nord-Norge er de ikke modne før rundt 20. juli.

På gården i Lier har jordbærbonde Myhrene klart å utvide jordbæsesongen til hele fire måneder. I år leverte han de første jordbærene 25. mai, og han regner med å plukke de siste i september.

- De tidligste bærene dyrkes under tak og de seneste dyrker vi på Øverskog som ligger 400 meter over havet. Vi har lært det av vindyrkerne i Frankrike, forteller han.

- Må du være en gambler for å drive med jordbær?

- Ja! Jeg kan ha 10 paller med jorbær i dag som ikke er verdt noenting i overimorgen. Stressnivået er høyt og mange har gått på en smell, men idag er det mer ordnede forhold enn på 90-tallet, forteller Myhrene.

- Så cowboy-tida i jordbærbransjen er over?

- He he! Nei den går nok aldri over, ler bonden.

Hvor mye koster en jordbærkurv hos deg? Legg inn kommentar under!