kosttilskudd
kosttilskudd

– Må beskyttes mot farlig helsekost

Forbrukerrådet er bekymret for nordmenns sikkerhet ved kjøp av helsekost.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet skriver Forbrukerrådet at de er urolige for forbrukernes sikkerhet.

Rådet skriver at de kjenner til flere eksempler der kosttilskudd ulovlig er tilsatt legemidler.

Kosttilskudd som er tilsatt legemidler kan føre til alvorlige bivirkninger og i verste fall død. I februar skrev TV 2 hjelper deg om kosttilskuddet Fortodol, der det ble funnet spor av legemiddelet nimesulid. Tidligere har det blitt mistenkt at kosttilskuddet har ført til dødsfall i Norge.

Les også: Kosttilskudd kan ligge bak dødsfall

Les også Hadde ereksjon i et døgn

Les også: Flere kan ha blitt syke

– Faller mellom to stoler

Forbrukerrådet mener reguleringen av helsekostmarkedet faller mellom to stoler, fordi ansvaret faller på både Statens Legemiddelverk og Mattilsynet.

– Verken regelverket for legemidler eller matvarer dekker tilsynet av helsekost tilfredsstillende, sier regiondirektør i Forbrukerrådet Terje Kili til Forbrukerportalen.no.

I februar fortalte TV 2 hjelper deg at verken Statens legemiddelverk eller Mattilsynet har ressurser til å kontrollere og stoppe ulovlig markedsføring av kosttilskudd.

– Vi anmelder noen, men vi kan ikke stoppe alt. Her må folk selv bli mer kritiske til hva de putter i seg, sa Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til TV 2 hjelper deg.

Deler av bransjen kontrollerer selv

– Vi jobber hardt for en sunn bransje sa Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler til TV 2 hjelper deg i februar. Hun fortalte at bransjens seriøse aktører er med i en frivillig produktkontroll.

– Alle produkter fra våre medlemmer blir analysert før de selges, dermed kan vi garantere at produktene inneholder det som står på pakningen, sa Backer til TV 2 hjelper deg.

Ifølge Aftenposten hadde bransjerådet fram til mai i år kontrollert 400 av de rundt 2500 helsekostproduktene som finnes på det norske markedet. Avisen skriver også at Bransjerådet analyserte Fortodol – uten å oppdage nimesulid.

– Vi kan ikke analysere mot absolutt alle substanser som finnes. Vi forutsetter jo ikke at aktørene er useriøse. De fleste jobber ytterst seriøst. sa Backer til Aftenposten da avisen skrev sin reportasje i mai.