FILMKLAR: Aksel Hennie skal spille inn film med Stellan Skarsgård
FILMKLAR: Aksel Hennie skal spille inn film med Stellan Skarsgård

Aksel Hennie får kjeft

Feminister raser.

- Aksel Hennie sier nei til kvotering i kulturlivet. Men kan det være at han selv er kvotert inn skuespilleryrket uten selv han er seg det bevisst, skriver Anne H. Lorentzen i Senter for tverrfaglig Kjønnsforskning, UiO i Dagbladet.

Les mer: Tone: -Aksel er drømmemannen

Mot kvotering

- Jeg gir fullstendig blanke i kvotering. Jeg ønsker meg god kunst og god film. Kunst skal ikke kvoteres, sa Aksel Hennie til Kulturnytt på NRK nylig.

Ifølge Lorentzen er dette ikke tilfelle i forhold til dagens praksis.

- Det er ikke sant at det ikke praktiseres kjønnskvotering i norsk kulturliv i dag. Faktum er at det er en veletablert praksis å ta opp like mage gutter som jenter i hvert kull ved Skuespillerlinjen ved Fakultet for scenekunst ved Kunsthøyskolen i Oslo, hevder Lorentzen.

Anne H. Lorentzen i Senter for tverrfaglig Kjønnsforskning hevder et høyere søkertall av jenter viser at Aksel Hennie kan ha startet sin karriere med å bli kvotert inn på skuespillerlinjen.

Les mer: Om Aksel Hennie på KjendisNorge

Usikre jenter

Skuespiller Agnes Kittelsen, som spilte Hennies kone Tikken i «Max Manus», er ambivalent når det gjelder kvotering.

- Som Aksel, er jeg skeptisk. Jeg vil ikke vite at jeg har fått en rolle bare på grunn av kjønnet mitt. Kvinner i filmbransjen må slå seg mer fram, tørre å prøve, og klage litt mindre. Hvis kvinner vil bli filmregissører, så må de jo bare bli det, sier Kittelsen.

Den lave kvinneandelen i norske spillefilmer ble igjen aktuell denne uka, da Amanda-nominasjonene ble offentliggjort. Kvinner hadde regi, manus eller produsentansvar på færre enn én av 10 filmer i fjor, skriver Dagbladet

På Twitter? Følg «God kveld Norge» her
Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)