potetipose (Foto: SCANPIX)
potetipose (Foto: SCANPIX)

Nordmenn spiser minst poteter i Europa

Poteter er det mest brukte tilbehøret her til lands, likevel havner vi på bunn av lista over potetspisere i Europa.

Ferske tall fra FAQ-UN/Naturitalia viser at nordmenn spiser langt mindre poteter enn resten av Europa.

Med kun 30 kilo i året per innbygger ligger vi bak land som Storbritannia med 120 kilo per innbygger og Irland med 119 kilo per mann.

Hviterussland topper listen med 172 kilo per innbygger.

Tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå) bekrefter trenden. I år 2000-2002 spiste vi 34,5 kilo i året, mens i 2008 var vi nede i 25,8 kilo.

Fortsatt mest poteter

- Poteter er fortsatt det mest brukte tilbehøret i Norge, fastslår matforsker ved SIFO, Annechen Bugge. Bugge er overrasket over å høre at nordmenn ligger på bunnen i potetspising i Europa.

Bugge gjorde en omfattende undersøkelse om våre middagsvaner i 2008, hvor 55 prosent svarer at kokte poteter er fast følge på middagsbordet tre eller flere ganger i uken.

Samtidig har både pasta og ris har fått faste plasser på den norske hverdagsmenyen.

Råd til dyrere mat

- Kanskje det er fordi nordmenn spiser alt for mye Grandiosa pizza, fleiper Fedon Lindberg.

Den kjente legen har selv fått mange nordmenn til å kutte kraftig ned på potetbruk i sitt kosthold, men han mener årsaken til at Norge er nederst på potetlista i Europa er sammensatt.

fedon (Foto: Scanpix)
fedon (Foto: Scanpix)

- Du ser at landene som topper lista er land med den dårligste økonomien. Nordmenn har råd til å velge dyrere og mer variert nå enn før. Unge mennesker i dag velger f.eks mer etninsk mat, fortsetter Lindberg.

Selv spiser Lindberg bare potet tre-fire ganger i året, og da fortrekker grekeren å få de fløtegratinert eller bakt i ovnen med sitron, på gresk vis.

Poteter sponset av Berlusconi

Nå skrur italienerne på sjarmen for å få nordmenn til å rulle poteten tilbake på tallerkenen - og da skal helst være middelhavspoteter.

- Nypoteten er en glemt delikatesse, sier Aufusto Renella fra Naturitalia, som håper at italienske nypoteter skal få opp potetkonsumet i Norge. I følge Renella har det norske klimaet skylden for at tilgangen på nypoteter er begrenset her i nord.

De europeiske landene rundt middelhavet er store produsenter av nypoteter. Nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen "Italpatate and Unapa" startet en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse - og åpenbart for å tjene penger.

Norske produsenter frykter ikke det italienske fremstøtet.

- Hva syns du om at statsminister Berlusconi punger ut for at nordmenn skal spise italienske poteter?

- Den norske poteten vil alltid være ferskere, så enkelt er det. Og det skal vi sørge for at den forblir, sier informasjonssjef i Gartnerhallen, Tom Roterud.

Over en toårsperiode har produksjonen av ferskpotet fra Gartnerhallens produsenter steget med 26 prosent.

Pimpernel-snobber

Beate-poteten er fortsatt den mest solgte poteten vi har, men den taper terreng i enkelte grupper.

- Beate er ikke like trendy som Pimpernell og mandelpotet, forteller matforsker Bugge og medgir at vi har blitt pottit-snobber!