Boeing_B737 800
Boeing_B737 800

Rådyre billigbilletter

Fra lokkepris til det du faktisk må betale, kan det være store forskjeller

Hva koster egentlig flyreisen? Nesten ingenting, ifølge selskapenes annonser, men før du spenner sikkerhetsbeltet, er prisen i verste fall mangedoblet.

Forbruker-rapporten sjekket nykommeren Air Berlin som flyr fra Oslo til Berlin. Ved første klikk ser prisene svært lave ut. Det er fordi de oppgis i euro.

Før man er i nærheten av Berlin, kommer det en del tillegg, særlig hvis man lar seg friste til å betale med norske kroner.

Høytflygende kurs

Det man ikke oppdager uten å være en kløpper i hoderegning og valutakurser, er at prisen stiger kraftig, straks man konverterer til kroner. Turen Oslo-Berlin koster 508 euro. Når man klikker på knappen merket «NOK», oppgis prisen til 4727 kroner. Det betyr at kursen som Air Berlin tilbyr er på 9,31 kr/eur. Den offisielle kursen på samme tidspunkt er 8,65 kr/eur.

Hos Air Berlin forklarer de den skjulte prisøkningen på følgende vis:

–Bestillingssystemet vårt endrer ikke kursene automatisk. Da ruten åpnet, var det korrekt kurs mellom kroner og euro, men de siste månedene har det vært mange svingninger i valutamarkedet. Siden vi ikke oppdaterer kursene hver dag, oppstår det feil, forklarer Nadine Bernhardt som er presseansvarlig hos Air Berlin til Forbruker-rapporten.

Betal i lokalvaluta

Mange utenlandske hoteller spør også om man vil betale i lokal valuta eller norske kroner ved utsjekk. Da er det fort gjort å si norske kroner, men det lønner seg nesten alltid å velge lokal valuta.

– Når man velger å betale med norske kroner hos flyselskaper, hoteller og butikker i utlandet, ender man som regel opp med å betale overpris. Dette skyldes at selskapene selv fastsetter vekslingskursen, og den er sjelden spesielt gunstig for kundene, forklarer Kirsti Pamphlett hos Forbruker Europa.