henna4
henna4

Advarer mot engangstatoveringer

Kortvarige tatoveringer forsvinner etter bare noen dager, men kan etterlate alvorlige og varige skader.

En fin tatovering tilbudt på stranda i sommer? Et ferieminne på leggen? Vær på vakt.

Livslange plager

Det er det franske forbrukermagasinet 60 millions de consommateurs som advarer sine lesere. Disse tatoveringer inneholder som oftest henna, men også fargestoffer som er med på å forsterke tatoveringen og dens varighet.

Dette stoffet, som heter paraphenylenediamin (PPD), kan forårsake kraftige allergiske reaksjoner og skape arr som varer livet ut.

Hennatatoveringer er for mange turister et populært, kortvarig, ferieminne. Også for nordmenn på tur.

Mattilsynet har tidligere blitt kontaktet av norske ferierende som har fått reaksjoner etter å ha smykket kroppen med «liksomtatoveringene».

Siden tatoveringene blir tatt i utlandet, frykter Mattilsynet at mørketallet er stort. Rådet er å holde seg unna.

- Pass deg for hennatatoveringer med svart farge, lyder rådet fra Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet.

PPD er forbudt, men blandes gjerne inn i henna i Syden og på festivaler, advarer hun.

Allergisk reaksjon

Den opprinnelige hennafargen er rødbrun og forsvinner etter få dager på huden. Men flere hennaartister tilsetter det ulovlige stoffet og andre fargestoffer for å oppnå svart farge på tatoveringen.

Ved å tilsette dette stoffet skal tatoveringen også vare lenger.

Har man tatt en hennatatovering som inneholder PPD, står man i fare for å utvikle PPD-allergi. Og har fått konstatert allergien, varer det livet ut.

Hyperfølsomhet

I 2008 ble 32 tilfeller av kraftige reaksjoner registrert i Frankrike. De fleste var personer som hadde feriert i Marokko, mange av dem barn.

I visse tilfeller var reaksjonen så voldsom at personene måtte legges inn akutt på sykehus. I tillegg kan man pådra seg hyperfølsomhet overfor stoffet, som gjør at reaksjonen kan bli mye kraftigere dersom man skulle komme i kontakt med stoffet senere.