Gylne tider: Steinar Marthinsen, Ingar Thorsen og Øyvind Mund jakter på gamle helter
Gylne tider: Steinar Marthinsen, Ingar Thorsen og Øyvind Mund jakter på gamle helter

Gjensyn med «Gylne Tider»

Denne gangen er de på nostalgitur i Norge.

Først dro Øyvind Mund, kameramannen Steinar Marthinsen og lydmannen Ingar Thorsen på tur rundt i Sverige på jakt etter sine barndomshelter fra 70- og 80-tallet. Senere dro de på tur verden rundt - med samme formål.

De har lett etter dem som betydde noe innen musikk, sport og tv, og de fant de aller fleste av dem. Det ble mange morsomme møter. I sommer får vi gjensyn med Øyvind, Ingar og Steinars jakt etter norske helter fra den gang da.

Hva kommer nå?

En som til de grader var en del av hverdagen for mange på 70- og 80-tallet, var barne-tv-tante Vibeke Sæther. «Lekestue» var morsomt, spennende og lærerikt - på skikkelig NRK-vis. Når Øyvind, Ingar og Steinar møter henne i "Gylne tider" i kveld, har hun også med seg bamsene Bamseliten, Marte og, selvfølgelig, Lille Trille. Og Vibeke har også noen uventede minner om «Lekestue»-tiden.

Idoler på 80-tallet

Først med Idol i fjor nådde hysteriet rundt norske popstjerner tilsvarende nivå som da Drama og Creation herjet Norge på 80-tallet. De ble tenåringsjentenes yndlinger på rekordtid etter at de sang debutsingelen sin «Daydreamer» på Halvsju i 1982. I løpet av to korte år solgte de nærmere 80 000 plater, de gikk til topps på Europatoppen, ble kåret til «Årets artist» av VGs lesere, og mottok «Gullmikrofonen» av Det Nye. Men så var det brått slutt.

Sjalusi og interne stridigheter førte til en offentlig skittentøyvask, oppløsning og rettssak. Kun rettsaken mot Arne Treholt var mer omtalt i norske medier i 1984. De seks medlemmene delte seg i to leire; Creation og New Drama. Per Kristian Indrehus (Muffe) og Geir Olav Bøkestad (Gækki) i Creation gjorde størst suksess, og ga i løpet av to år ut hele fire plater, som alle solgte til sølv (den gang over 25 000 eksemplarer).

I 1987, etter at både Creation og New Drama egentlig var oppløst, bestemte de seks seg for å begrave gamle stridigheter og igjen satse sammen som Drama. Det ble et suksessfullt, om enn kort, comeback. Drama har ikke opptrådt på tv sammen på snart sytten år, men gjenforenes nå i «Gylne tider». De seks forteller om hvordan det var å være megastjerner som tenåringer på 80-tallet.

Saftige somre for Stompa, Bergen og Bodø

Da Stompa-filmene ble spilt inn på 60-tallet, skjedde dette i Skien- og Porsgrunnsområdet, og gutter fra hele landet ble fløyet inn for filming hver sommer. Ole Enger (Stompa), Thor-Erik Thorbjørnsen (Bergen) og Knut Eide (Bodø) opplevde sine livs somre borte hjemmefra, og i kveld avslører de saftige hendelser fra film-innspillingen.

I 1974 laget NRK en tv-serie i seks deler om samegutten Ante. Serien kritiserte fornorskingsprosessen som samene hadde blitt gjenstand for, og slo et slag for samenes rett til å fortsette sin tradisjonsrike kultur. Sverre Porsanger spilte samegutten Ante som måtte gå på internatskole og ikke fikk snakke samisk. Ante-sangen ble en enorm slager, og serien har lenge hatt kult-status. Den enorme medieoppmerksomheten gjorde imidlertid at Sverre lenge var drittlei Ante.

Se «Gylne tider» på TV 2 lørdag kl. 20.00.