ronny robinsson stavem (Foto: Svein H. Lian)
ronny robinsson stavem (Foto: Svein H. Lian)

Svindler stjal Ronnys identitet

Handlet for 100.000 kroner mens Ronny Robinsson-Stavem fikk regningene i posten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg får fortsatt fysiske reaksjoner når jeg ser ukjente konvolutter i posten, sier Ronny Robinsson-Stavem til TV 2 Nyhetene.

Han opplevde at en annen person brukte hans personalia til å kjøpe varer for 100 000 kroner. Da han fikk brev i posten om at han hadde søkt lån, forsto han at noe var galt.

- Han har fortsatt informasjon om meg

- Først trodde jeg det var en misforståelse. Så fikk jeg flere regninger som jeg ikke kjente til. Dette pågikk over 5-6 måneder.

Personen som hadde svindlet Ronny ble avslørt for å ha svindlet for over én million kroner. Likevel mener Ronny at pengene ikke er det viktigste, men vissheten om at noen andre sitter med informasjon om han.

- Selv om personen er dømt har han fortsatt informasjon om meg. Det kan brukes til å tjene penger videre. Jeg har ingen forsikring om at jeg ikke blir svindlet mer, sier Robinsson-Stavem.

Millionbusiness

Det har Nordnorsk vitensenter i Tromsø tenkt å gjøre noe med. Onsdag ble den nye nettsiden idtyveri.info lansert av justisminister Knut Storberget.

ID-tyveri koster samfunnet flere millioner hvert år og er et økende problem i Norge. Det finnes ingen samlet statistikk over hvor mange nordmenn som utsettes for dette hvert år, men bare Telenor alene har hatt 8,2 millioner kroner i utgifter på mobilabonnement opprettet i andres navn i løpet av fjoråret.

DnB Nor har i årets første tre måneder hatt et tap på 3,5 millioner kroner fra falske forsikringer og misbruk av bankkort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

knut
  storberget (Foto: Svein H. Lian )
knut storberget (Foto: Svein H. Lian )

Storberget ikke trygg

På nettsiden kan brukeren finne informasjon om hvordan ID-tyveri kan bekjempes. Alle kan også ta en selvtest for å se hvor utsatt en selv er for tyveri. Da Storberget tok testen ble han overrasket over hvor dårlig nettsikkerhet han har.

- Jeg ble selv litt overrasket over hvor jeg kan bli bedre. Jeg håper mange vil ta testen for å bli mer bevisste hvordan vi behandler pinkoder og personinformasjon. Vi slenger jo rundt oss med info når vi handler på internett, jeg tror mange glemmer hvor mye informasjon vi gir fra oss, sier han til TV 2 Nyhetene.

Tidoblet på seks år

Det er Datatilsynet som har finansiert undersøkelsen. Leif Aanonsen, underdirektør i Datatilsynet, frykter at vi får en lignende utvikling som i USA og Canada. Der tidoblet antall ID-tyverier seg på seks år og årlig registreres 10 millioner tilfeller.

Svindelofferet Robinsson-Stavem peker på at ID-tyveri er mer enn bare kortsvindel.

- Persondata behandles skjødesløst, info ligger i post- og søppelkasser, selvangivelsen sendes ut med fødsels- og personnummer. Det er egentlig bare å vente ved postkassen for å få informasjon som kan brukes til å svindle, advarer han.