vesttank_680
vesttank_680

Tiltale i Vest Tank-saken

Økokrim tar ut tiltale mot tre personer etter eksplosjonene i Sløvåg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er tiltalt for miljøkriminalitet og og økonomisk kriminalitet.

Styreleder og eier Trond Emblem, tidligere daglig leder Jostein Berland og en rådgiver omfattes av den grove tiltalen, bekrefter førstestatsadvokat i Økokrim Hans Tore Høviskeland overfor TV 2.

Ble syke

Det er over to år siden to tanker eksploderte ved Vest Tank i Gulen i Sogn og Fjordane. Tankene inneholdt ekstremt giftig avfall. I Gulen og nabokommunen Masfjorden ble folk syke som følge av forurensningen. De fikk blant annet kraftige betennelsesreaksjoner på slimhinner, kvalme og hodepine.

Les også: Sjekker helsen til innbyggerne

- Eksplosjonen medførte fare for liv eller helbred for de som befant seg i nærheten, sier Høviskeland.

Rundt 800 tonn med forurenset grus lå lagret på Sløvåg industriområde etter eksplosjonen. Over 200 personer i Gulen og Masfjorden har, fra eksplosjonen og frem til i dag, hatt helseplager som følge av utslippet.

Les også: SFT vil rydde opp i Gulen

Saken har vært etterforsket grundig, og det er en omfattende tiltale som nå foreligger.

Har avdekket nesten-ulykke

- Økokrim overtok etterforskningen fra Hordaland politidistrikt i slutten av 2007. Siden den gang har vi foretatt en omfattende etterforskning. På bakgrunn av den har vi kommet frem til at det har skjedd flere brudd på forurensningsloven, sier Høviskeland.

Tankene ved Vest Tank gikk i luften i slutten av mai 2007. Økokrims etterforskning viser at det samme kunne ha skjedd tidligere samme år.

- Vi har avdekket at det i januar 2007 var en nesten-ulykke ved de samme tankene, sier Høviskeland.

Rådgiver tiltalt

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland ved Økokrim.  (Foto: Herskedal, Kjell/SCANPIX)
Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland ved Økokrim. (Foto: Herskedal, Kjell/SCANPIX)
Styrelederen, daglig leder og en rådgiver innen kjemi er tiltalt for overtredelse av forurensningsloven, skriver Økokrim i en pressemelding.

- Vi mener at de blant annet har gjort avsvovling eller rensing av coker gasoline uten tillatelse fra Statens forurensingstilsyn. De har også brukt tanker som ikke var godkjent for denne bruken, forklarer Høviskeland.

Styrelederen og daglig leder er også tiltalt for to andre tilfeller av overtredelse av forurensningsloven, og for flere overtredelser av arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven.

Den tidligere styrelederen er også tiltalt for økonomisk utroskap og for et forsikringsbedrageri.

Les også: Gulen-ordfører glad for tiltalen

Internasjonalt selskap siktet

tillegg er Alexela Sløvåg AS, som overtok Vest Tank i august 2007, ilagt en bot på to millioner kroner for overtredelse av forurensningsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Dette gjelder forhold begått før eksplosjonen i mai 2007.

- Det internasjonale selskapet Trafigura er også siktet for ett tilfelle av overtredelse av forurensningsloven, sier Høviskeland