Forsvarssjef Sverre Diesen  (Foto: Knut Falch/SCANPIX)
Forsvarssjef Sverre Diesen (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

Forsvarssjefen tar ikke selvkritikk

- Det er ikke grunnlag for kritikk av verken meg selv eller andre. Det sier forsvarssjef Sverre Diesen om overvåkingssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ransakingen av Jørstadmoen leir og Forsvarets IT-hovedkvarter på Kolsås kom etter at politiet tok ut en foretakssiktelse mot Forsvarets sikkerhetstjeneste. Det gir ikke grunn til kritikk, mener forsvarssjefen.

Tar ikke kritikk

- På hvilke områder tar du selvkritikk for dagens situasjon?

- Jeg minner om at det som foregår er en etterforskning av hvorvidt det har forekommet, i to tilfeller, noe kritikkverdig. Og om det er andre kritikkverdige forhold. Det er ikke tilstrekkelig grunnlag for å kritisere andre eller meg selv, sier Sverre Diesen til TV 2 Nyhetene.

Det var TV 2 som først fortalte om politietterforskningen, og om sakene som Stortingets kontrollorgan, EOS-utvalget, gransker. Det er tre andre saker om mulig ulovlig overvåking, fra den operative avdelingen i sikkerhetstjenesten.

LES OGSÅ: Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste

Uklarhet rundt arbeidsmetoder

EOS-utvalget har allerede konkludert med at det er uklarheter rundt rollen, mandatet og hvilke arbeidsmetoder som kan benyttes.

- Før vi vet konklusjonene fra politietterforskningen og eos-granskingen så har dere allerede fått kritikk for manglende juridisk kompetanse og manglende regelverk. Det er ditt ansvar?

- Det er ikke naturlig å ha jurister knyttet direkte til sikkerhetstjenesten, deres oppgaver er ikke av en slik natur at det tilsier at de skal gjøre juridiske vurderinger. At mange benytter anledningen til å kritisere sikkerhetstjenesten på mer eller mindre uspesifisert grunnlag, det er ikke tilstrekkelig basis for tiltak fra min side, mener Diesen.