SKUTT: Imran Saber ble skutt ved 20 tiden søndag kveld. Politiet beskriver ham som multikriminell.
SKUTT: Imran Saber ble skutt ved 20 tiden søndag kveld. Politiet beskriver ham som multikriminell.

- Nå må alle kortene på bordet

Flere stortingspolitikere frykter at kriminelle vil stjele kjente kunstverk for å bruke dem som forhandlingskort, og for å få dusør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte i går et dokument som viser at det ble gjort en avtale med David Toskas høyre hånd Imran Saber, som kalles «Skrue» i det kriminelle miljøet, for å få bildene Skrik og Madonna tilbake for snart tre år siden.

«Imran Saber vil se det som et løftebrudd fra politiets side om han skulle bli kjent», heter det blant annet i dokumentet TV 2 Nyhetene har fått tilgang til.

Les også: Toska-venn hjalp politiet i Munchsaken

Kan få dusøren

De som har bidratt til at bildene kommer til rette kan vente seg en dusør på fire millioner kroner.

Det opprører flere justispolitikere.

- Vi er i ferd med å sette oss i en forferdelig dårlig situasjon. Vi kan ikke la noen kriminelle etablere en ny industri hvor man kidnapper et verdifullt samfunnsobjekt, og så kjører man en utpressing, før man får utbetalt en legal dusør etterpå, sier Jan Arild Ellingsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet til TV 2 Nyhetene.

Det er advokat Geir Moldegård-Eriksen som skrev dokumentet om Saber. Moldegård-Eriksen ble oppnevnt som anonym forsvarer da Høyesterett skulle avgjøre om de tiltale i saken skulle få se avtalen. I dokumentet støtter han politiets vurdering om at Imran Sabers navn måtte holdes hemmelig av hensyn til liv og helse:

«Politiet vurderer det selv slik at det er stor sannsynlighet for at han vil ramme aktører i politi/påtalemyndighet om hans rolle i saken blir kjent. Jeg har lagt vekt på at han flere ganger har blitt dømt for vold også mot offentlige tjenestemenn og at han er anmeldt en rekke ganger for overtredelse av våpenloven og trusler».

Les også: Krever svar om hemmelig Munch-avtale

Krever klart svar fra Storberget

Til tross for gjentatte henvendelser vil verken justisminister Knut Storberget eller riksadvokat Tor-Aksel Busch kommentere avtalen overfor TV 2.

- Ved å være fleksible med sannheten, så har man unngått å avsløre hele fakta i denne saken. Jeg synes at denne saken er så alvorlig at fakta må på bordet en gang for alle, sier Ellingsen.

Fremskrittspartiet og Høyre har nå på nytt sendt skriftlige spørsmål om avtalen til både riksadvokaten og justisministeren.

- Nå vil vi vite hvem, og om kanskje statsråden visste om dette. Om statsråden visste om dette, så betyr det at han muligens har vært veldig kreativ i forhold til hva han har videreformidlet til Stortinget, sier André Oktay Dahl i Høyre til TV 2 Nyhetene.

Fire millioner kroner er allerede utbetalt fra Oslo kommune til politiet som dusør. Disse pengene kan altså havne i hendene på kriminelle.