tipping_680 (Foto: SCANPIX)
tipping_680 (Foto: SCANPIX)

Pengene har sittet løst i Norsk Tipping

Dekket utgifter i forbindelse med turer til Las Vegas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksrevisjonen slakter Norsk Tipping i en rapport som ble lagt fram tirsdag. Tidligere direktør Reidar Norby må tåle krass kritikk, og det påpekes ukultur og pengesløsing i spillselskapet.

Viva Las Vegas

Turer til Las Vegas og spill på casinoer - pengene har sittet løst i Norsk Tipping. Ansatte fikk sågar dekket utgifter når de forsøkte seg ved spillebordene - og ingen har hatt kontroll på eventuelle gevinster.

- Nei, vi har ikke funnet hva som har skjedd med gevinstene. Men jeg antar at dersom de hadde tapt penger, så hadde de ikke måtte betale for det selv, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til TV2.

Les også: Sviende kritikk av Norsk Tipping

Knusende kritikk

Uklarheter omkring såkalte prøvespill er bare et av forholdene som blir belyst i en utvidet revisjon som Riksrevisjonen har gjennomført for Norsk Tipping i perioden fra 2000 til 2007. Rapporten som ble lagt fram i dag er en knusende kritikk av forholdene i det statlige spilleselskapet.

Omfattende sponsorvirksomhet, kryssubsidiering hvor spillemidler brukes til investeringer og eiendomstransaksjoner til merkelig høye priser trekkes fram.

- Jeg er overrasket over alvorligheten i det vi har funnet i revisjonen, sier Kosmo.

Nye rutiner

Norsk Tipping holdt i ettermiddag en pressekonferanse i anledning Riksrevisjonens rapport. Styreleder Sigbjørn Johnsen sier at han tar kritikken til etterretning.

- Det er uheldige ting som påpekes. Men dette er også ting vi har tatt tak i, og forholdene som beskrives ville ikke ha kunnet skje i dag, sier Johnsen.

Norsk Tipping viser til at de har utarbeidet nye rutiner på flere områder. Også kostnadssiden i Norsk Tipping har fått en gjennomgang, og er redusert.

Mye av dagens kritikk dreier seg om tidligere direktør Reidar Norby. Ut over gartnersaken kritiseres han for rolleblanding og for å ha fått Norsk Tipping til å dekke utgifter i forbindelse med verv som ikke har vært knyttet til jobben.

Reiser som ikke var jobbrelatert

Riksrevisjonen trekker fram utgifter til en sekretær i forbindelse med et verv Norby har hatt i World Lottery Association (WLA). Utgiftene skal ifølge Riksrevisjonen være belastet Norsk Tipping. Samtidig påpekes det at Norby har hatt usedvanlig stor reisevirksomhet, og at deler av dette ikke har hatt relasjon til jobben i Norsk Tipping.

- Jeg synes han burde ha gjort en bedre jobb. Jeg synes det er synd at en administrerende direktør i et selskap som Norsk Tipping skal komme i den situasjonen han gjorde i forbindelse med gartnersaken, sier Kosmo.