Iranere kommuniserer seg i mellom og med resten av verden gjennom blogger og nettmedier som Facebook, YouTube og Twitter.  (Foto: NIMA DAYMARI/AFP)
Iranere kommuniserer seg i mellom og med resten av verden gjennom blogger og nettmedier som Facebook, YouTube og Twitter. (Foto: NIMA DAYMARI/AFP)

Twitter hjelper Irans demonstranter

Internett, med Twitter i spissen, stikker kjepper i hjulene på Irans statlige mediekontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at iranske myndigheter har gjort det de kan for å blokkere telekommunikasjon og internett, stikker nye sosiale medier kjepper i hjulene på den tradisjonelle mediekontrollen.

Flere internasjonale medier har fortalt at deres journalister har blitt hindret i arbeidet sitt i Iran. Blant annet ble Aftenpostens reporter Jørgen Lohne arrestert i helgen.

Iranere kommuniserer seg imellom og med resten av verden gjennom blogger og nettmedier som Facebook, YouTube og Twitter.

Følg TV 2 Nyhetene på Twitter her.

Kort tid etter at valgresultatet i Iran ble kjent blokkerte myndighetene flere internettsider og telefonlinjer. Allerede på valgdagen ble det umulig å sende SMS. Dette for å gjøre det vanskelig for store folkemasser å koordinere og arrangere demonstrasjoner og møter.

Les også: Bildet som gjorde Twitter kjent

Omgår filteret

Det ble også umulig å komme inn på sider som Facebook og Twitter fra iranske servere. Dette har imidlertid mange iranere omgått ved å benytte seg av utenlandske proxy-servere.

Ifølge Twitters egen statistikk (trending topics) kan en også se at det er meldinger som omhandler situasjonen i Iran det blir mest skrevet om.

Twitter: - Vi er viktige for Iran

Og som følge av den økte bruken av Twitter fra Iran har selskapet blitt oppmerksomme på sitt ansvar. Såkalte tweets (meldinger) som: «Please no maintenance tonight. Mobile & SMS net is down. Iran NEEDs twitter.» gjorde at selskapet utsatte sitt planlagte vedlikehold på nettsiden.

I en pressemelding fra selskapet står det at de «erkjenner at Twitter nå er et viktig kommunikasjonsmiddel i Iran».

YouTube blir også brukt av demonstrantene i Iran for å spre videoer som viser opptøyene.

tv2nyhetene.no gjorde et søk på YouTube etter videoer omhandlende Teheran og fikk opp følgende videoer.

Ingen web-kamera

Ettersom demonstranter og støttespillere kommuniserer på Twitter hvordan man skal komme seg forbi styresmaktenes begrensinger på internettbruk, kan mange laste opp og se disse videoene.

tv2nyhetene.no har også gjort forsøk på å se video fra forskjellige webkamera-tjenester til hotell som holder til i Teheran, uten hell.