Statlig radio i Iran melder at syv personer ble drept under sammenstøt i Teheran mandag kveld.  (Foto:  /AFP)
Statlig radio i Iran melder at syv personer ble drept under sammenstøt i Teheran mandag kveld. (Foto: /AFP)

Sju drept i sammenstøt i Teheran

Statlig radio melder om flere døde etter demonstrasjonene mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP melder statlig radio i Iran at sju personer ble drept i sammenstøt i forbindelse med demonstrasjoner i Teheran mandag kveld.

- Angrep militærpost

- Flere bråkmakere ville angripe en militærpost og vandalisere offentlig eiendom i nærheten av Azadi Square (Frihetsplassen). Dessverre ble sju personer drept og flere skadet i hendelsen, lød meldingen som kom fra den statlige Radio Payam.

Mandag ettermiddag kom det meldinger om at én person hadde blitt skutt og drept under demonstrasjonene.

Obama bekymret over volden

Rapportene om døde i Irans hovedstad kommer kort tid etter at USAs president Barack Obama uttrykte stor bekymring om vold i landet.

Barack Obama sier han er bekymret over volden han har sett i dagene etter valget i Iran  (Foto: JEWEL SAMAD/AFP)
Barack Obama sier han er bekymret over volden han har sett i dagene etter valget i Iran (Foto: JEWEL SAMAD/AFP)

- Jeg er dypt bekymret over volden jeg har sett på tv, sa Obama.

Han poengterte at USA respekterer Irans suverenitet og ikke har noen noen mulighet til å bedømme hvorvidt valget hadde gått riktig for seg, siden hverken amerikanske eller andre utenlandske valgobservatører hadde vært til stede.

Les også: Irans Vokterråd skal behandle valgklage

- Til de som legger så mye håp, energi og optimisme i den politiske prosessen vil jeg si; Verden ser dere og blir inspirert av deres deltakelse, uavhengig av hva det endelige resultatet av valget var, sa den amerikanske presidenten.

Planlegger streik

Det planlegges også demonstrasjoner i Teheran tirsdag, men det er ikke ventet at disse blir like voldsomme som på mandag. Likevel fortsetter folk å vise sin misnøye med valgresultatet.

- Det siste jeg har hørt er at folk planlegger streik i dag på offentlige kontorer, skoler, universiteter og på basaren i Teheran, sier journalist Elham Binai til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun har kontakt med venner og familie i Iran via Facebook og Twitter.

- Vi hører også at flere har fått telefoner fra ukjente, som sikkert er myndighetene, som sprer frykt og sier: «Vi har sett dere i demonstrasjonene. Hvis ikke dere holder opp med dette her så kommer vi til å foreta arrestasjoner». Dette sprer frykt, sier Binai.

TV 2s reporter i Iran, Gry Winther, sier at hun også har hørt at folk vil streike, men at det i morgentimene tirsdag er lite som tyder på at det blir noen storstilt streik i Teheran.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Ahmadinejad til Russland

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad kom tirsdag til Russland for å delta på en sikkerhetskonferanse.

Opprinnelig var det meningen at Ahmadinejad skulle ankomme Russland mandag, men han valgte å utsette reisen på grunn av de store demonstrasjonene i Iran.

To millioner protesterte

Ifølge Iranske myndigheter strømmet to millioner mennesker ut på gatene i Irans hovedstad mandag for å protestere mot det offisielle valgresultatet der president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Hans motkandidat Mir Hossein Mousavi skulle tale til folket for første gang siden valgnederlaget.

Les også: - Det kommer til å bli et blodbad