teheran demo tusenvis 2_680 (Foto: SCANPIX)
teheran demo tusenvis 2_680 (Foto: SCANPIX)

Risikerer livet ved å demonstrere i Teheran.

Mange hundre tusen trosser forbudet mot å demonstrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig mandag uttalte det iranske innenriksdepartementet at alle demonstrasjoner var ulovlige og at politiet ville skyte med skarp ammunisjon mot demonstrantene om nødvendig.

Til tross for dette er gatene i den iranske hovedstaden stappfulle av mennesker mandag ettermiddag. Flere hundre tusen tilhengere av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, som tapte valget fredag, mener det har forekommet valgfusk og krever at valget annulleres.

De er villige til å ofre liv og helse for å uttrykke sin misnøye.

Les også: - Det kommer til å bli et blodbad

Mousavi dukket opp

Siden valgresultatet ble kjent, har det oppstått flere kraftige sammenstøt mellom Mousavis tilhengere, opprørspolitiet og tilhengere av president Mahmoud Ahmadinejad.

Mandag dukket Mousavi og en annen reformvennlig presidentkandidat, Mehdi Karroubi, opp under demonstrasjonen. De satt begge i en bil som kjørte gjennom gatene der demonstrasjonen fant sted, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Flere hundre tusen mennesker har igjen tatt til gatene i Teheran.  (Foto: SCANPIX)
Flere hundre tusen mennesker har igjen tatt til gatene i Teheran. (Foto: SCANPIX)
Det kom samtidig melding om at Irans tidligere president, Mohammad Khatami, var på vei til sentrum av Teheran. Ifølge Khatamis bror kommer han til å kreve at valget holdes på nytt.

Øyenvitner forteller om slåsskamper mellom tilhengere av henholdsvis president Mahmoud Ahmadinejad og mer reformvennlige politikere. Flere av Ahmadinejads tilhengere skal ha slått de andre demonstrantene med kjepper.

Les også: Irans åndelige leder vil ha valggransking

Kontroversielt valg

Samtidig med de kraftige demonstrasjonene i gatene, foregår det en politisk maktkamp bak kulissene. De iranske myndighetene i Teheran frykter de vil tape ansikt på grunn av demonstrasjonene. Denne bekymringen forsterkes fordi utenriksministere i mange land ikke har anerkjent resultatet av valget.

Reporter Gry Winther i Teheran sier det har vært flere oppsiktsvekkende og utradisjonelle hendelser i forbindelse med valget. Hendelser som underbygger ryktene om valgfusk.

- Vanlig tradisjon i Iran er at man ikke går ut og annonserer vinneren før etter tre dager. Det var veldig merkelig at dette kom bare timer etter at valglokalene stengte. Det er såpass mange utradisjonelle ting som har skjedd at observatører på høyt nivå stiller store spørsmål til om resultatet er korrekt, sier hun.

EU er bekymret

Utenriksministerne i EU uttalte mandag at en iransk gransking må kunne svare på alle anklagene fra opposisjonen om valgfusk.

- Dette er noe Iran må undersøke nøye, skriver de i en felles uttalelse mandag.

EU er bekymret både i forbindelse med anklagene, men også de voldelige sammenstøtene i Teheran de siste dagene.

Storbritannias utenriksminister David Miliband synes det er spesielt oppsiktsvekkende at myndighetene i Iran har forsøkt å blokkere informasjonsstrømmen ved blant annet å blokkere internettsider og SMS-meldinger.

- De siste dagers hendelser, med blokkering av SMS-meldinger, stenging av TV-stasjoner og forbudet mot demonstrasjoner står i sterk kontrast til den relativt åpne valgkampen, sier han.

322861

Varsler gransking

Irans åndelige leder, Ayatolla Ali Khamenei, uttalte mandag at han tar anklagene om valgfusk seriøst. Han har bedt Vokterrådet om å foreta en gransking. Vokterrådet er et mektig åndelig råd i Iran bestående av tolv medlemmer.

Den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi klaget resultatet inn for det religiøse lederskapet i landet søndag. Mousavi skal også ha hatt et kort møte med Ayatolla Khamenei. Det er trolig dette som har ført til at sistnevnte har beordret det mektige Vokterrådet om å granske valgresultatet.