Fortsatt trygt hjem for en 50-lapp

Ungdom som bor på landsbygda, bør fortsatt kunne reise trygt hjem for en 50-lapp, etter å ha vært ute på fest i helgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Etter å ha evaluert denne ordningen, som blir praktisert i 13 fylker i Norge, er Navarsetes oppfordring klar: Dette bør fylkene fortsette med.

Ordningen har eksistert i årevis i enkelte fylker, ikke minst i samferdselsministerens eget fylke Sogn og Fjordane. «Trygt hjem for en 50-lapp» har vært mest aktuelt i fylker med store geografiske avstander og spredt bosetningsstruktur, der det har manglet et nattbusstilbud i helgene. Ved å betale en 50-lapp har ungdommene likevel kommet seg hjem på en trygg måte etter å ha deltatt i aktiviteter på kveldstid.

Navarsete sier at dette er et viktig, ubyråkratisk og målrettet tiltak i trafikksikkerhetsarbeidet.

– Det er et forebyggende trafikksikkerhetstiltak jeg synes fylkene skal fortsette med, gjerne med lokale tilpasninger, sier Navarsete til NTB.

Den mest aktuelle målgruppen er ungdom i alderen 15-24 år.

Samferdselsministeren er ikke helt enig i en antydning om at dagens ungdom sikkert kan klare å organisere transporten hjem selv, slik hun selv sikkert gjorde da hun var i den samme alderen og reiste på fest i nabobygdene i helgene.

– Jo, vi skaffet oss sjåfør selv, men det var ikke alltid de tryggeste sjåførene vi benyttet oss av. I kampen mot ulykker mener jeg at den eksisterende ordningen med hjemtransport i drosje eller buss for en 50-lapp er både trygg og rimelig, sier Navarsete. (©NTB)