Dorthe Nielsen  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Dorthe Nielsen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Publikum svikter Toppserien

Toppserien skulle øke tilskuertallet med 35 prosent, men hittil har kun sju prosent flere stilt opp. Stabæk Support mener det må tenkes i nye baner.

Det har vært stillere enn forventet på Toppserie-tribunene i år. I 2009 satser Norges Fotballforbund for fullt videre på Jenteløftet, som skal gjøre kvinnefotballen proffere og mer kjent. I år var derfor målet å øke publikumssnittet fra 228 tilskuere per kamp i fjor til 308 i år. Etter halvspilt sesong har det kun vært 247 tilskuere per kamp.

- Det er klart vi er ikke der helt ennå, innrømmer Le Hang Duong, kommunikasjonsrådgiver i Norges Fotballforbund.

- Jeg synes det er skuffende at det er så lite økning når man tenker på at to klubber har lykkes ganske bra, mener Richard Jansen, tidligere leder i Stabæk Support og Norsk Supporterallianse

Fotballforbundet må tenke annerledes
Det er nemlig Stabæk og Fortuna som trekker mest publikum i Toppserien – de står for en tredjedel av billettsalget. Trekker man fra Stabæks publikum er det en nedgang i publikumstallet fra i fjor. Fotballforbundet må tenke annerledes, mener Stabæk Support.

- Jeg synes ikke fotballforbundet gjør ting helt rikitg. Det gjelder å ansette riktig folk og lære av dem som får det til. Man må dyrke de klubbene som får det til og se hva de gjør. Forholdene må legges til rette. Det synes jeg ikke de har gjort helt i år, sier Jansen og fortsetter:

- Til neste år så må man være nøye når man setter opp terminlisten. Da har vi både Stabæk og Lillestrøm som har både dame- og herrelag. Da må damelaget spille i samme by som herrelaget den samme helga, sier han.

Klubbene må ta ansvar
- Vi prøver å gjøre det vi kan herifra. Vi hjelper med verktøy som klubbene kan bruke for å få mer publikum, sier Le Hang Duong i fotballforbundet.

Men klubbene må også ta mer ansvar selv, mener forbundet.

- Vi har en oppfordring til klubbene om at de kan være flinkere til å gå ut til sine lokale medier, for det er der publikummet er, fortsetter Duong.

Men Serieforeningen for kvinnefotball mener det ikke at klubbene kan lastes for det lave publikumsfremmøtet.

- Det handler om ressurser
- Flinke nok og flinke nok – det handler vel om å ha nok hender over tid. En happening som arrangeres en gang i blant er ikke bra nok. Det handler om ressurser, og ressursene må være i klubbene over tid for at man skal kunne jobbe langvarig med publikum, mener Tone Angeltveit, leder i Serieforeningen for kvinnefotball.

Serieforeningen mener heller at fokuset må være på kampstemningen.

- Supporterkulturen er veldig viktig, og andre klubber kan lære mye av Stabæk, sier Angeltveit.

- Det er en grunn til at UEFA straffer lagene med tomme tribuner. Det er fordi det er en straff, poengterer Jansen.