– Færre utlendinger på ferie i Norge i sommer

Norske reiselivsbedrifter må belage seg på færre utenlandske turister denne sommersesongen, mener reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han tror på en nedgang på 5 prosent i forhold til sommersesongen 2008, og det er den internasjonale finanskrisen som legger press på norsk reisebransje.

Det såkalte turistbarometeret, som måler reiselivsnæringens forventninger i forkant av en sesong, forteller at det er bare 26 prosent av næringen som forventer en økning i sommer. Så lave forventninger til den kommende sesongen har ikke dette barometeret vist på tolv år. Hele 42 prosent av næringen forventer nedgang.

Det tyske og det nederlandske markedet blir tolket som jokere i år. Særlig det omfangsrike tyske markedet har alltid spilt en avgjørende rolle for norsk sommerturisme.

For å bøte på den forventede negative utviklingen, satser Innovasjon Norge og reiselivsbedriftene stort på å fronte norske reisemål, og håper på en sterk «Himmelblå-effekt».

Turistbarometeret er et ekspertpanel sammensatt av representanter for alle deler av norsk reiselivsnæring – både i Norge og utlandet. (©NTB)