Opprørspolitiet i Iran har gått brutalt til verks mot demonstrantene.  (Foto: SCANPIX)
Opprørspolitiet i Iran har gått brutalt til verks mot demonstrantene. (Foto: SCANPIX)

Avlyser demonstrasjoner i Iran

Opprørspoliti truer med å skyte mot demonstrantene med skarp ammunisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuffede tilhengere av opposisjonens presidentkandidat Mir Hossein Mousavi varslet nye, store demonstrasjoner i Teheran mandag. Det iranske innenriksdepartementet erklærte på sin side at enhver demonstrasjon mot valgresultatene anses som ulovlige.

Nå har Mousavi bedt sine tilhengere om å avlyse de planlagte demonstrasjonene etter advarsler fra iransk opprørspoliti.

På Mousavis nettside står det at demonstrasjonen foreløpig er utsatt, etter at myndighetene la ned forbud mot den. Samtidig blir det understreket at Mousavi er sterkt imot forbudet.

Vil skyte med skarpt

De siste dagene har det oppstått harde kamper mellom demonstranter og opprørspoliti i Irans hovedstad Teheran.

Medlemmer av den sivile paramilitære gruppen «Baseej» tar seg inn på universitetsområdet i Teheran hvor Moussavis tilhengere hadde samlet seg for å protestere mot valgresultatet.  (Foto: -/AFP)
Medlemmer av den sivile paramilitære gruppen «Baseej» tar seg inn på universitetsområdet i Teheran hvor Moussavis tilhengere hadde samlet seg for å protestere mot valgresultatet. (Foto: -/AFP)

Opprørspolitiet og tilhengere av valgvinner president Mahmoud Ahmadinejad har gått løs på demonstrantene med køller og kjettinger. Mousavi ba sine tilhengere om å avlyse nye demonstrasjoner for å unngå nok et blodbad i Teheran.

Ifølge BBC har Mousavi blitt fortalt at opprørspolitiet og Ahmadinejad-tilhengerne ville skyte med skarp ammunisjon mot eventuelle demonstranter.

Krever at valget annulleres

Mousavi har fra første stund hevdet det forekom juks under fredagens valg. Tilhengerne av Mousavi krever at valget blir annullert og har tatt til gatene i helgen for å protestere. Regjeringens svar har vært hensynsløs og voldelig.

Demonstrantene har blitt brutalt slått ned av opprørspoliti og medlemmer av «Baseej», en paramilitær frivillig gruppe som ble startet av Ayatollah Khomeini i 1979, som mottar ordre fra den iranske revolusjonsgarden.

Søndag trakk flere av president Mahmoud Ahmadinejads tilhengere til gatene i Irans hovedstad Teheran.  (Foto: ATTA KENARE/AFP)
Søndag trakk flere av president Mahmoud Ahmadinejads tilhengere til gatene i Irans hovedstad Teheran. (Foto: ATTA KENARE/AFP)

«Baseej» er kledt i sivil, og har derfor lett kunnet gjennomføre overraskelsesangrep mot demonstrantene.

Ved hjelp av køller og kjettinger har flere av Mousavis tilhengere, både kvinner og menn, blitt slått helseløse.

Må etterforskes

Menneskerettsgruppen Amnesty International ber iranske myndigheter granske sikkerhetsstyrkenes hardhendte behandling av demonstranter i landet.

- De sjokkerende scenene hvor sikkerhetsstyrkene tyr til vold, må raskt bli etterforsket. De som er ansvarlige for menneskerettsbrudd, må stilles til ansvar, sier Hassiba Hadj Sahraoui, visedirektør for Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

Organisasjonen har fått rapporter om de sivilkledde medlemmene av sikkerhetsstyrkene som bruker køller mot tilhengere av Mousavi.

Ifølge Amnesty har protestene mot de offisielle resultatene fra forrige ukes valg spredt seg fra hovedstaden Teheran til flere andre byer, blant annet Rasht, Mashahd, Shiraz, Ahwaz, Zahedan og Oroumiye.

322767