Sammenstøt i Iran i juni.  (Foto: OLIVIER LABAN MATTEI/AFP)
Sammenstøt i Iran i juni. (Foto: OLIVIER LABAN MATTEI/AFP)

- Sammenstøt i Iran må etterforskes

Amnesty har fått rapporter om sivilkledde sikkehetstyrker som bruker køller mot Mousavi-tilhengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskerettsgruppen Amnesty International ber iranske myndigheter granske sikkerhetsstyrkenes hardhendte behandling av demonstranter i landet.

- De sjokkerende scenene hvor sikkerhetsstyrkene tyr til vold, må raskt bli etterforsket. De som er ansvarlige for menneskerettsbrudd, må stilles til ansvar, sier Hassiba Hadj Sahraoui, visedirektør for Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

Sivile styrker

Organisasjonen har fått rapporter om sivilkledde medlemmer av sikkerhetsstyrkene som bruker køller mot tilhengere av den iranske presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

Ifølge Amnesty har protestene mot de offisielle resultatene fra forrige ukes valg spredt seg fra hovedstaden Teheran til flere andre byer, blant annet Rasht, Mashahd, Shiraz, Ahwaz, Zahedan og Oroumiye.

- «Død over diktatoren»

Men om presidentens tilhengere dominerte på gateplan, fant opposisjonen andre metoder for å spre budskapet sitt. Rett etter solnedgang gikk flere tusen mennesker i Teheran opp på hustak og ut på balkonger og ropte «Død over diktatoren» og «Gud er stor».

Sosiale internettsteder skal ha blitt brukt til å spre planene om den spesielle aksjonsformen, som har en spesiell symbolsk betydning i Iran. Samme type protester ble nemlig brukt av motstandere av det vestligstøttede monarkiet i landet, forut for den islamske revolusjonen i 1979. (NTB/tv2nyhetene.no)