Tvil om tvangsretur av irakere

En offisiell uttalelse fra det irakiske utenriksdepartementet har skapt forvirring om avtalene Irak har inngått om tvangsretur av avviste asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I uttalelsen på sine nettsider skriver irakisk UD at «Republikken Irak har underskrevet en rekke avtaler med vennligsinnede land for å regulere tilstedeværelsen av irakere i utlandet og lette deres retur til landet frivillig, og ikke tvunget til retur», skriver Bergens Tidende.

Norge underskrev 15. mai en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge, men avtalen er lite verdt hvis ikke tvang kan brukes.

I Danmark har uttalelsen fra irakiske myndigheter blitt en politisk sak.

– Jeg har en avtale i hånden, som vi har inngått med Irak. Hvis det ikke sto tvang der, var det jo ingen grunn til å lage en avtale. De har jo alltid kunnet reise hjem frivillig, sier den danske integrasjonsministeren Birthe Rønn Hornbech til avisen Politiken.

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad sier at Utenriksdepartementet noterer seg uttalelsen fra de irakiske myndighetene.

– Vi forholder oss til den avtalen som er inngått mellom norske og irakiske myndigheter om retur av asylsøkere til Irak, sier Kopstad.

I Norge er det flere hundre irakere som har fått endelig avslag på asylsøknadene sine, og som med den nye avtalen risikerer å bli sendt tilbake til Irak mot sin vilje.

UD opplyser at man er i dialog med irakiske myndigheter om hvordan tvangsreturavtalen skal gjennomføres i praksis. (©NTB)