Netanyahu støtter demilitarisert palestinsk stat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu støtter opprettelsen av en palestinsk stat, men på betingelse av at den er demilitarisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Netanyahu holdt en mye omtalt tale søndag ettermiddag, der han ba om umiddelbare fredssamtaler med palestinerne.

Netanyahu krever garantier for at en framtidig palestinsk staten ikke vil ha noen militærstyrke som kan true Israel. Han krever også at palestinerne anerkjenner Israel som en jødisk stat, og han avviser at palestinske flyktninger kan få bosette seg i Israel.

På tross av harde vilkår, er likevel hans støtte til en egen palestinsk stat et markert skifte i politikken til Likud-lederen.

Netanyahu inntok statsministerkontoret i slutten av mars, men har ikke villet gå med på oppfordringer fra USAs president Barack Obama at det skal forhandles fram en fredsplan som omfatter en tostatsløsning. Han har vært i klemme mellom Obamas krav om tostatsløsning og stans i utbyggingen av jødiske bosetninger, og forventningene fra sin egen koalisjonsregjering, der det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu er med.

Palestinerne vil trolig være lite fornøyd med kravet om at de må anerkjenne Israel som en jødisk stat. De ønsker å støtte den arabiske minoriteten i Israel, som utgjør omkring 20 prosent av befolkningen og som hovedsakelig er muslimer. (©NTB)