iranmontasje (Foto: SCANPIX/TV 2)
iranmontasje (Foto: SCANPIX/TV 2)

Norsk-iraner: - Ahmadinejad overgår komiske Ali

- Hele valget har fra start til slutt har vært en gedigen farse og kun et spill for galleriet, sier Mazyar Keshvari fra Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Keshvari kom til Norge på slutten av 1980-tallet som politisk flyktning. Han sier det er vanskelig å se valget og de voldsomme demonstrasjonene i kjølvannet av seieren til den sittende presidenten.

Se også: Ahmadinejad: - Valget var fritt og resultatet er ekte

- En vanskelig tid

- Det er svært vanskelig og en tøff tid for meg. Jeg har familie der nede som er politisk aktive. Vi har direkte kontakt med dem og får informasjon om hva som foregår, sier Keshvari til tv2nyhetene.no.

- Jeg frykter hva vi har i vente fremover. Jeg fikk melding i natt om at torturen allerede er i gang, sier han.

Keshvari kaller valgkampen i Iran en farse. Han mener valget kun er et spill, og sammenligner presidentens uttalelser om fritt valg med den omstridte Muhammed Saeed al-Sahaf, som ble kjent som «komiske Ali». Som Iraks informasjonsminister under invasjonen og den påfølgende arrestasjonen av Saddam Hussein i 2003 ble han symbolet på ledere som nekter å innse fakta.

- President Mahmoud Ahmadinejad overgår komiske Ali med sine uttalelser om at valget i Iran var fullstendig fritt. Hele valget har fra start til slutt har vært en gedigen farse og kun et spill for galleriet, sier Keshvari.

- Av 2000 søkere til å bli presidentkandidat ble kun fire godkjent av vokterrådets leder og Irans egentlige leder Ali Khamenei, legger han til.

- Et terrorregime

Han kaller Iran et terrorregime, der øverste leder styrer landets politikk og bestemmer hvem som kan stille til valg.

- Man ikke snakke om demokratiske valg i Iran. Dette regimet har siden de kom til makten i 1979 vært alt annet enn demokratisk og fritt. De har brutt alle skrevne og uskrevne regler når det gjelder human behandlingen av sine innbyggere, både i og utenfor landes grenser. Sytti millioner iranere har i 30 år levd daglig med trusler, vold, fysisk og psykisk turtur, henrettelse, sensur og brudd på alle grunnlegende rettigheter, sier Keshvari.

- Kvinner sett på som undermennesker

Norsk-iraneren forteller at etterretningspolitiet overvåker privatpersoner, og enhver politisk aktivitet blir slått ned på.

- I Iran og andre diktaturer er det slik at hvis fem eller seks personer samler seg, kommer etterretningspolitiet med en gang for å se hva dette er for en forsamling, sier han.

- Det islamistiske prestestyre i Iran har innført sharialover og er en terrorregime i ordets rette forstand. Et regime der kvinner er undermennesker uten noen form for rettsvern eller rettigheter. Et regime der barn, kvinner, homofile, konvertitter og motstandere blir steinet til døden, sier Keshvari.

Frp-mannen mener verdenssamfunnet bør ha fått seg en vekker etter valget.

- Dette valget har i høyeste grad avkledt alle vestlige land og ledere som konsekvent har handlet med regimet og sett den andre veien under dekke av at de har dialog. Land som Norge, som fortsatt handler med, omgås og snakker med regimet som om ingen ting har skjedd, sier han.