Mir Hossein Mousavi advarer mot tyrrani etter valget.  (Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP)
Mir Hossein Mousavi advarer mot tyrrani etter valget. (Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP)

Advarer mot tyranni i Iran

President Ahmadinejad er blitt erklært som valgets vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mir Hossein Mousavi sier at han potesterer mot valgresultatet. Den tidligere statsministeren mener det har skjedd flere uregelmessigheter i forbindelse med opptellingen, melder Reuters.

- Resultatet av slike handlinger av offisielle tjenestemenn setter fundamentet for den islamske republikken i fare og kan skape tyranni, sier Mousavi i en uttalelse gjengitt av Reuters.

Valgskred for presidenten

President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt i gårsdagens valg med nesten dobbelt så mange stemmer som hovedmotstanderen.

Iranske myndigheter sier Ahmadinejad vant valget med 62,6 prosent av stemmene mot Mousavis 33,75 prosent. Nå er cirka 80 prosent av stemmene talt opp.

Reagerer med vantro

Valgoppslutningen var på 85 prosent. Og det var ventet at det skulle komme Mousavi tilgode.

Les også: Kvinnene kan avgjøre valget

Det var i det minste forventet at ingen av kandidatene ville få over halvparten av stemmene og at valget ville gå til en ny valgomgang. Både iranske og vestlige analytikere møter på valgresultatet med vantro.

Protesterer i gatene

I dag har tusenvis av mennesker samlet seg i gatene i Teheran for å protestere mot valgresultatet.

Tilhengere av Mir Hossein Mousavi har samlet seg i gatene i Irans hovedstad for å protestere mot valgresultatet.  (Foto: Ben Curtis/AP)
Tilhengere av Mir Hossein Mousavi har samlet seg i gatene i Irans hovedstad for å protestere mot valgresultatet. (Foto: Ben Curtis/AP)

Les også: Uro i Teheran etter valget

Både Mousavi og Ahmadinejad erklærte seg som vinnere av valget. Mousavi sa i natt at han helt sikkert kom til å vinne valget.

- Jeg er den definitive vinneren av dette presidentvalget, sa Mousavi på en pressekonferanse i hovedstaden Teheran kort tid etter at valglokalene ble stengt.

Like etter erklærte valgkommisjonen at det gikk mot fire nye år med president Ahmadinejad.