FN utvider sanksjonene mot Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag nye sanksjoner mot Nord-Korea som følge av regimets seneste provokasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de 15 medlemmene av sikkerhetsrådet sto bak fredagens resolusjon. Teksten, som ikke godkjenner maktbruk, inneholder nye og utvidede sanksjoner mot regimet i Pyongyang.

Den nye resolusjonen forbyr all våpeneksport fra Nord-Korea, og også eksport av de aller fleste våpentyper til kommunistregimet. Resolusjonen gir også FN-medlemmer adgang til å undersøke all frakt på vei til eller fra landet.

- Sanksjonene er innovative, robuste og enestående. De sender et sterkt og internasjonalt svar til Nord-Korea, sier USAs FN-delegat Rosemary DiCarlo.

Kinas FN-ambassadør Zhang Yesui sier at Nord-Korea må skrinlegge atomvåpenprogrammet, og returnere til sekslandssamtalene. Han sier også at resolusjonen viser hvor sterk motstanden mot Nord-Korea er i det internasjonale samfunnet.

Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning i vår, og har den siste tiden skutt opp flere raketter. FN-delegatene som fredag var med på å vedta den nye resolusjonen er optimistiske, men det er slett ikke sikkert at regimet i Pyongyang blir skremt. (©NTB)