Anne Grete Strøm Erichsen og Sverre Diesen
Anne Grete Strøm Erichsen og Sverre Diesen

- Umulig å overvåke SMK

Forsvarsdepartementet opplyser fredag kveld at FOST ikke kan ha overvåket statsministerens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Departementet opplyser at statsministerens datalinjer er krypterte, og at sikkerhetstjenesten ikke har tilgang.

- Det betyr at FOST ikke kan ha overvåket SMK, heter det i en melding på Forsvarsdepartementets hjemmesider.

Dermed er det andre datamaskiner i regjeringskvartalet som er overvåket, men det er ikke klart hvem de tilhører, sier statssekretær Espen Barth Eide til TV 2 Nyhetene.

Tar ikke selvkritikk

Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste for mulig ulovlig overvåking av datatrafikken i regjeringskvartalet og kongehuset. Statsministerens kontor skal imidlertid ikke være overvåket.

Sverre Diesen er FOSTs øverste sjef i kraft av å være forsvarssjef. Han tar ingen selvkritikk etter de siste dagenes avsløringer.

- Hva slags konsekvenser dette skal ha, det får vi komme tilbake til når undersøkelsene er avsluttet, sier Sverre Diesen til TV 2 Nyhetene fredag.

Les også: Pornosurfing avslørte overvåkingen

- Kom til oss

Diesen understreker at det ikke er forsvaret som har tilbudt Slottet og departementer å bruke det militære datanettet.

- Her er det andre deler av statsforvaltningen, andre departementer, andre instanser, som av egen fri vilje ønsker å bruke Forsvarets linjer, sier en offensiv Diesen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun vil redegjøre for saken i Stortinget. Hun bekrefter at det er mistanke om ett tilfelle av ulovlig overvåking ved Slottet.

- Men her er det ikke snakk om at det er noen overvåking av noen spesielle personer, her er det snakk om overvåking av nettrafikk. Og når den går på et nett, så går den på alle de stedene hvor nettet er koblet til. Tilfeldigvis er det slik at Slottet er koblet til Forsvarets linjer, og det gjør også noen departement, sier Strøm-Erichsen.

- Bør få sparken

Øystein Djupedal fra SV ser svært alvorlig på de nye opplysningene i overvåkingssaken. Så alvorlig mener han saken har blitt at de ansvarlige i forsvaret bør få sparken dersom det er hold i påstandene.

- Jeg utelukker ikke at det i etterkant av dette både vil rulle hoder, og at vi kanskje får en omorganisering av de hemmelige tjenester, sier Djupedal.

322389