Storberget forberedt på jurykaos

Justisminister Knut Storberget (Ap) var forberedt på at det kunne oppstå kaos i rettsvesenet dersom Høyesterett skulle erklære juryordningen for ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisdepartementet sto klare med akutte tiltak dersom Høyesterett skulle konkludere med at juryordningen i lagmannsretten var i strid med menneskerettighetene. Planene fikk imidlertid ligge. Fredag bestemte landets øverste domstol at juryens arbeid i norske domstoler ikke er strid med menneskerettighetene.

- Jeg tror dette er en riktig og godt begrunnet avgjørelse fra Høyesterett. Dessuten mener jeg at endringer av juryordningen er et så viktig spørsmål at det må politikere og Stortinget ta stilling til og ikke en domstol, sier Storberget til NTB.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte at de skal gå inn for å avskaffe juryen, men i stedet erstatte den med stor meddomsrett hvor det også er et flertall av meddommere - altså vanlige mennesker.

- Det vil tvinge seg fram en debatt nå etter at flere partier har bestemt at de skal gjøre noe med jurysystemet. Det kan hende det blir en reform, eller store endringer, men dette er noe som må behandles over tid på en grundig måte og med bered politisk debatt, sier Storberget. (©NTB)