Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti under behandlingen i Høyesterett.  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti under behandlingen i Høyesterett. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Høyesterett opphever Bhatti-dommen

Men bevarer juryordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett behandlet fredag dom i sakene om manglende jurybegrunnelse. En av sakene var Arfan Bhattis dom. Han ble i fjor dømt til åtte års forvaring i lagmannsretten, uten jurybegrunnelse. I lagmannsretten ble han dømt for et drapsforsøk - som han var frifunnet for i tingretten.

LES OGSÅ: Bhatti-anke kan velte juryordningen

Viste til Strasbourg

Dette mente hans forsvarer Jon Christian Elden var grunnlag for å gjøre dommen mot hans klient ugyldig, og å avvikle hele ordningen med bruk av en folkejury.

Ankesaken ble anført med referanse til en avgjørelse i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som slo fast at en ubegrunnet juryavgjørelse i Belgia ikke var gyldig.

Frykter magefølelsedom

-Bhatti ble frikjent for drapsforsøk i Oslo tingrett med en omfattende og god begrunnelse. Men juryen i Borgarting lagmannsrett svarte senere med et blankt ja at han var skyldig uten begrunnelse. Han vet ikke hvorfor, og Høyesterett har ikke mulighet til å overprøve om juryen har brukt loven riktig, sa Elden til TV 2 Nyhetene før behandlingen i Høyesterett.

Han fryktet at juryen dømmer etter magefølelsen, eller en såkalt helhetsvurdering uten å være i stand til å begrunne det.

Ikke rettighetstridig

Høyesterett slo fredag fast at Bhatti-dommen ikke var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og valgte å bevare juryordningen.

Samtidig ble det enstemmig besluttet at Bhattis dom for drapsforsøket skulleoppheves og sendes tilbake til lagmannsretten for videre behandling.

Dette betyr at Bhatti for øyeblikket kun domfelt for å ha skutt mot et hus i Bærum.

Kritisk holdning

- VI må vi merke oss den kritiske holdningen til den nåværende ordningen, sier advokat og leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg, Harald Stabell til TV 2 Nyhetene. Han mener det er et problem for rettsikkerheten at ikke domfelte får en begrunnelse.

- Jeg er for forandring av juryordningen, men det må skje gjennom en lovendringsprosess.