Museum kan tape økonomisk på varemerkerot

Et postordreselskap i Farsund har kommet Naturhistorisk museum i forkjøpet og søkt om varemerkebeskyttelse for navnet Ida – fossilet som er blitt berømt de siste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan museet gå glipp av store inntekter ettersom de ikke vil kunne bruke navnet eller en logo som ligner på suvenirprodukter knyttet til det nå verdensberømte fossilet.

– Dette er helt utillatelig. Vedkommende har ikke vært i kontakt med oss. Vi føler at dette er en tilranelse, sier styreleder Nils B. Gulnes i Naturhistorisk museum til Aftenposten.

Også Idas «far», forsker Jørn Hurum, synes det er merkelig.

– Jeg synes det er rart at han ikke har tatt kontakt med oss hvis han vil gjøre business på dette, sier Hurum.

Det er Farsundfirmaet International Trade Service som har søkt om varemerkebeskyttelse for både figuren og navnet, og som akter å bruke dette i produkter som blant annet kniver, gafler, skjeer, kofferter, paraplyer, glass, porselen og keramikk. Firmaet sier de allerede har et koffertmerke som bærer navnet Ida.

Museet varsler nå at de vil forfølge saken juridisk samt registrere Ida-merket selv.

Patentstyret kan imidlertid ikke love at museet kan regne med å få rettighetene selv.

– Nei, det er jo i utgangspunktet først til mølla-prinsippet som gjelder, sier Jens Herman Ruge i design- og varemerkeavdelingen hos Patentstyret til Aftenposten. (©NTB)