Ingen oversikt over drepte afghanere

Forsvarsdepartementet har ingen tall over hvor mange afghanere norske soldater har drept i krigen i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtroppende direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning synes det er uheldig at norske myndigheter ikke har statistikk over hvor mange liv norske soldater har tatt.

– Hvem dreper vi? Og på hvilke måter dreper vi dem? For å være sikker på at man opptrer i henhold til folkerettens bestemmelser, er det en forutsetning at man faktisk har oversikt over dette, sier han til Ny Tid.

Han etterlyser statistikk som inneholder opplysninger om den avdøde, hvordan personen døde og om hvilken rolle de norske soldatene spilte i operasjonen.

– Vi måler ikke operasjonenes vellykkethet etter hvor stort antall opprørere som er omkommet, forklarer Marita Isaksen Wangberg, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Ytterligere en grunn er at norske soldater ofte deltar i operasjoner med styrker fra andre land. Det vil da være vanskelig å avgjøre hvilket land som skal stå ansvarlig, ifølge Wangberg.

Det er en utbredt oppfatning at Taliban forsøker å gi inntrykk av at det er store sivile tap.

– Opprørene har et handlingsmønster hvor de i det ene øyeblikket er «sivile», for i neste å organisere seg, ta til våpen og skyte på ISAF-styrkene. De som da omkommer fra opprørernes side, blir fra deres side ofte omdefinert til sivile, sier hun. (©NTB)