IKKE LOVBRUDD: Forsvarssjef Sverre Diesen utenfor NATO hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Han sier at etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste er viktig av prinsipielle grunner, men at det ikke er mistanke om at ansatte har brutt loven.  (Foto: Mellvang Berg, Trygve/SCANPIX)
IKKE LOVBRUDD: Forsvarssjef Sverre Diesen utenfor NATO hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Han sier at etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste er viktig av prinsipielle grunner, men at det ikke er mistanke om at ansatte har brutt loven. (Foto: Mellvang Berg, Trygve/SCANPIX)

- Overvåkingsansvaret bør overtas av noen andre

Forsvarssjefen mener sikkerhetstjenesten bør fritas fra å følge datatrafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarssjef Sverre Diesen er øverste sjef for Forsvarets sikkerhetstjeneste. Sikkerhetstjenesten følger trafikken på Forsvarets datanett med en del departementer tilknyttet.

Onsdag avslørte TV 2 at sikkerhetstjenesten blir etterforsket av Kripos for overvåking av datalinjene både til statsminister og departementet.

Les også: - Overvåket nettbruken på Statsministerens kontor

- På datastrømmene kan de se noe om hvilke filer det er som passerer, og på det grunnlag kan de gjøre seg opp en mening om hvorvidt dette er trafikk som vanligvis skal gå på Forsvarets linjer eller ei, sier forsvarssjefen til TV 2 Nyhetene.

Sjefen tror ikke det har foregått ulovlig overvåking, men har i et brev til Forsvarsdepartementet foreslått at sikkerhetstjenesten fritas for oppgaven med å følge datatrafikken, siden de ansatte blir beskyldt for overvåking.

- Da er det bedre etter min vurdering at departementet eller en annen etat overtar dette ansvaret helt og holdent, mener Diesen.

Les også: Stoltenberg: - Politiet må undersøke hva som har skjedd