Prest i Rogaland siktet for overgrep
Prest i Rogaland siktet for overgrep

Prest mistenkt for sex-overgrep

Rogalandspresten er suspendert fra stillingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En prest i Rogalands-området er suspendert, mistenkt for å ha utnyttet sin stilling til å misbruke en kvinne seksuelt. Presten har lang erfaring fra arbeid med overgrepsofre i kirken, og har sentrale verv i flere behandlingstilbud.

Han vil trolig bli siktet for seksuelle overgrep.

Ressursperson

Gjennom hele barndommen ble kvinnen i 30-årene seksuelt misbrukt. Etter flere år med depresjoner og behandling som ikke virket, oppsøkte hun rogalandspresten for å få hjelp.

- Han klarte å overbevise meg om at måten han jobbet på var mye bedre enn måten psykiatere og psykologer jobber på, forteller kvinnen til TV 2 Nyhetene.

Presten har lang erfaring fra arbeid med overgrepsofre i kirken. Han har vært ressurspersonen kvinner i bispedømmet ble henvist til hvis de hadde opplevd overgrep.

Prest i Rogaland siktet for overgrep
Prest i Rogaland siktet for overgrep

Skulle «fjerne minnene»

- Han gikk veldig i detaljer, unormalt i detaljer under behandlingen. Etterhvert begynte jeg å lure på om det var ok for meg, sier kvinnen.

Likevel brukte hun presten som sjelesørger over flere år. Hun hevder han bygget tillit over tid, og at hun stolte 100 prosent på ham. Etter hvert ville presten være med til stedet der hun hadde blitt seksuelt misbrukt i barndommen, ifølge kvinnen.

- Da skulle han gjøre det overgriperen hadde gjort mot meg, for da skulle det fjerne minnene. Han sa jeg skulle legge meg i sengen, så åpnet han klærne mine, tok på brystene også brukte han to fingre i skjeden.

Presten siktet

Kvinnen har politianmeldt forholdet. Presten er suspendert fra sin stilling og vil trolig bli siktet i saken.

- Vedkommende er anmeldt for å utnytte stilling og posisjon i forhold til vedkommende. Så utnytter man tillitsforholdet eller avhengighetsforholdet til å oppnå en seksuell kontakt, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Politiadvokat Karsten Monsen mener denne overgrepssaken er den største i Rogaland politidistrikt noen gang.
Politiadvokat Karsten Monsen mener denne overgrepssaken er den største i Rogaland politidistrikt noen gang.

Politiet har avhørt flere kvinner som har fått behandling hos presten, og ikke forteller om overgrep. Men politiet reagerer på metodene presten bruker.

- Jeg har ikke vært borti noe som likner på dette, sier politiadvokaten.

- Det er en noe usedvanlig behandlingssituasjon og uvanlige metoder, sier Monsen. Han mener presten har gått for langt.

Nekter for anklagene

TV 2 har vært i kontakt med presten som hevder han å ha behandlet mange hundre kvinner. Han nekter for å ha utført overgrep og hevder han ikke har gjort noe straffbart.

Har du tips om lignende saker? Ta kontakt med TV 2s reporter .