Terje Kristiansen ved Oslo Politikammer informerte pressen om drapet på kvinnen i Kirkeveien dagen etter drapet.  (Foto: Cornelius Poppe)
Terje Kristiansen ved Oslo Politikammer informerte pressen om drapet på kvinnen i Kirkeveien dagen etter drapet. (Foto: Cornelius Poppe)

Drapsmann meldte sin mor savnet, skamferte henne etterpå

24-åring dømt til tvungent psykisk helsevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 24-åring som sto tiltalt for drapet på sin mor, er i Oslo tingrett dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Den unge mannen som nå er forvart på regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark sykehus ble i oktober 2007 pågrepet på åstedet av store politistyrker, etter at moren var blitt meldt savnet av 24-åringens søster.

De rettspsykiatrisk sakkyndige har tidligere konkludert med at mannen ikke var tilregnelig da drapet ble begått.

24-åringen tok livet av moren ved å stikke henne flere ganger med kniv i venstre bryst og i halsen.

Hevdet han var i Sverige

Under rettssaken forklarte den tiltalte har at etter hans erindring var han på ferie i Sverige sammen med sin mor og søster da drapet fant sted.

Han hevdet videre at han leste om drapet i avisen i Sverige sammen med sin mor og søster, at han slett ikke fulgte sin søster til politihuset for å etterlyse sin mor sent torsdag 25. oktober.

Men 24-åringen erkjente at hans versjon av historien ikke hang sammen med andre opplysninger i saken.

To dager før drapet fant sted kontaktet morens og sønnens felles fastlege Vinderen distriktspsykiatrisk senter med bekymring om at 24-åringen hadde en alvorlig sinnslidelse under utvikling.

På bakgrunn av en telefonsamtale moren dagen etter hadde med et psykiatrisk akutteam, ble det foretatt et uanmeldt besøk hjemme hos moren.

Omfattende rusbruk

Før dette hjemmebesøket var akutteamet kjent med at 24-åringen tidligere hadde fått ADHD-diagnose og hadde brukt antidepressiva og Ritalin som 16- åring, og at han hadde hatt omfattende rusbruk de siste årene - daglig hasj og marihuana, og kokain og ecstacy i helgene.

Akutt-teamets vurdering etter hjemmebesøket var at 24-åringen ikke hadde fremstått som psykotisk, at han ikke ønsket hjelp og at intet tilsa at han måtte bringes til tvungen legeundersøkelse.

Bare timer senere drepte 24-åringen sin mor.

Meldte moren savnet

Drapskvelden kom 24-åringens søster tilbake til bopelen, etter at hun hadde overnattet hos en venninne.

I løpet av kvelden ble hun urolig over at moren ikke var å finne, samtidig som 24-åringen hadde sagt at han ikke visste hvor hun befant seg.

Rundt midnatt dro den dreptes datter sammen med sin bror til politihuset for å melde avdøde savnet.

24-åringen dro deretter tilbake til bopel alene, der han skamferte liket av moren, fordi han «fryktet at hun skal kunne holdes i live ved hjelp av respirator, med den følge at han ville bli torturert så lenge hun lå i respirator», heter det i dommen fra Oslo tingrett.