Spiseklar mat ligger fremme uten emballasje, noe som inviterer Bergens løse fugler til festmåltid på brygga.  (Foto: Mattilsynet )
Spiseklar mat ligger fremme uten emballasje, noe som inviterer Bergens løse fugler til festmåltid på brygga. (Foto: Mattilsynet )

Hygieneskandale på Fisketorget i Bergen

- Nedslående resultat, sier Mattilsynet etter inspeksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mai inspiserte Mattilsynet åtte av ni fiskehandlere på det tradisjonsrike Fisketorget i Bergen. Den siste fiskehandleren hadde ikke åpnet for sesongen da undersøkelsen ble gjennomført. Mattilsynet var på ingen måte imponert over det de fikk se.

Fiskehandlerne Øystein Fjellskål og Hildegunn Foldnes ble stengt etter inspeksjonen. Alle de åtte som ble undersøkt fikk varsel om vedtak, melder tilsynet i en pressemelding.

Samme mangler som før

Sneiper og møkk på gulvet.
Sneiper og møkk på gulvet.
- Dette er et veldig dårlig resultat for Fisketorget generelt, og spesielt for de to som ble stengt. Vi hadde forventet oss et bedre resultat fordi mye bra arbeid ble gjort etter tidligere tilsvarende kampanjer, sier førsteinspektør Monika Røskaft.

I oktober 2006 og sommeren 2007 ble fellesarealene som garderobe, toalett, kjølerom og ismaskinrommet undersøkt..

- Da ble mye av de samme tingene påpekt og tilsynelatende utbedret. Resultatet av kampanjen vi nå gjennomførte viser manglende evne eller vilje til å kunne drifte Fisketorget på en god hygienisk måte, sier Røskaft.

Stengt på grunn av helsefare

Hos de de to fiskehandlerne som fikk torgbodene stengt var de hygieniske forholdene så ille at Mattilsynet vurderte at det forelå fare for å framby helseskadelige næringsmidler.

- Forholdene som gjorde at de to ble stengt var ulike, men samlet sett var det på grunn av dårlig renhold og vedlikehold, defekt og uhensiktsmessig håndvask, dårlig skjerming av uemballerte varer, dårlig håndtering av matvarer og for dårlig kontroll med kjøletemperaturer, forteller Røskaft.

Bodene har nå blitt åpnet igjen, etter at innehaverne gjennomførte nødvendige tiltak.

Må pakke inn maten

De som har fått varsel om vedtak må skjerme varene i bodene.

Mattilsynet fant fugleskitt i isen som blir brukt til å holde fisken kald.  (Foto: Mattilsynet)
Mattilsynet fant fugleskitt i isen som blir brukt til å holde fisken kald. (Foto: Mattilsynet)
- Da vi gjennomførte tilsynene var det mange fugler i området. I enkelte av bodene satt fugler og hakket på maten, forteller Røskaft. Hun sier at det også ble observert fugleskitt i kasser med is.

Mattilsynet var også kritisk til rutiner rundt toalettbesøk og håndvask, samt vasking av arbeidstøy. I tillegg fikk fiskehandlerne kritikk for bruk av isoporbokser til oppbevaring av fisk. Disse er vanskelig å holde rene.

Alle har fått varsel om å ordne opp i forholdene innen 6. juli og Mattilsynet forventer at de påpekte forholdene da er utbedret.

- Mattilsynet vil gjennomføre oppfølgingsinspeksjoner. Dersom forholdene ikke er utbedret kan vi komme til å ta i bruk ulike opptrappende virkemiddel som f eks tvangsmulkt i form av løpende dagmulkter eller innskrenking av vareutvalget. Dette er den vanlige gangen i oppfølging av slike vedtak.