Cadel Evans vs Contador  (Foto: Scanpix/)
Cadel Evans vs Contador (Foto: Scanpix/)

Tour de France-spillet er i gang

Forhåndsfavorittene Cadel Evans og Alberto Contador har startet den psykologiske krigføringen før Tour de France.

Fjorårets sammenlagttoer Evans og vinneren av Tour de France 2007, Contador, lader begge opp til årets kraftprøve med åttedagersrittet Dauphiné Libéré i Frankrike. I dag venter den femte etappen med målgang på beryktede Mont Ventoux.

Den samme fjelletappen skal bestiges på den nest-siste etappen i Tour de France. Dermed kan dagens etappe fort bli en forsmak på hva som venter når Touren skal avgjøres 25. juli, men Contador toner ned sine egne forventninger og sjanser:

- Jeg er bare her som tilskuer. Vi får se på Mont Ventoux hvem som tar initiativet, sier Astana-kapteinen til cyclingnews.com.

- Unnskyldning for tap
Spanjolen ligger 45 sekunder bak sammenlagtleder Evans i Dauphiné Libéré. Derfor tar austalieren Contadors uttalelser med en stor klype salt.

- Contador er normalt mannen du må slå i fjellene. Han vil sannsynligvis vise seg fram torsdag og senere den uken. Hvis du sier at du ikke er her for å vinne, så er det en unnskyldning for å tape, repliserer Evans.

Forsmak på Tour de France
Silence-Lotto-kaptein Evans er normalt blant de aller beste på tempoetappene. Contador er tilsvarende i den ypperste elitene når det går bratt oppover. Evans slo Contador med 37 sekunder på gårsdagens tempoetappe over 42,4 kilometer i Dauphiné Libéré.

Bare to dager før rytterne skal opp Mont Ventoux i Tour de France, venter en tempoetappe på 40,5 kilometer. Derfor kan utgangspunktet for TdF-avslutningen bli den samme som nå: Evans som forsvarer ledelsen og Contador som må angripe.

- For å være sikker på å slå Contador i fjellene, må du ha 37 minutter, ikke de 37 sekundene jeg tok på ham på tempoetappen. Nå vil jeg bare se hvor bra jeg kan gjøre opp Mont Ventoux. Som så mange andre er jeg interessert i å finne det ut, sier Evans.

Alt avgjøres på Mont Ventoux
Arrangøren av Tour de France har gjort sitt ytterste for å skape spenning helt til siste slutt i årets ritt. Normalt har alt blitt avgjort på en tempoetappe på nest-siste dag før sjarmøretappen inn til Paris. I år skal altså alt avgjøres på en knallhard fjelltappe på den 20. etappen.

- Ingen kan si at de har vunnet Tour de France før vi er ferdige med Ventoux, sier Tour de France-direktør Christian Prudhomme.

Og kanskje det også gjelder årets utgave av Dauphiné Libéré...