SORG:  Jens Stoltenberg tok i mot dødsbudkapet fra Afghanistan med sorg, men sier at han visste at oppdraget ikke var ufarlig.  (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
SORG: Jens Stoltenberg tok i mot dødsbudkapet fra Afghanistan med sorg, men sier at han visste at oppdraget ikke var ufarlig. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Stoltenberg: - Politiet må undersøke hva som har skjedd

TV 2s avsløring om overvåking av statsminister Jens Stoltenberg sjokkerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte i går at Forsvarets Sikkerhetstjeneste er under etterforskning for å ha drevet ulovlig overvåking at statsministeren og departementene.

- Nå er det viktig at politiet undersøker hva som faktisk har skjedd. Det er viktig og riktig at forsvarsministeren har bedt politiet undersøke om det har skjedd noe ulovlig. Det blir galt av meg å spekulere eller kommentere ytterligere. Nå er det viktig at politiet får ro til å drive sine undersøkelser, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG.

Les hele saken her: Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste

- En kjempeskandale

Hos Stoltenbergs regjeringspartnere reageres det kraftig på avsløringene.

- Dersom dette er riktig, står vi overfor en kjempeskandale, sier forsvarspolitisk talsmann for SV, Bjørn Jacobsen til VG.

Han får full støtte av sin kollega i Ap, Signe Øye, som mener avsløringene må få konsekvenser.

- Dette er meget alvorlig. Her må vi snu alle steiner for å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, og det må skje utrolig raskt, sier hun til avisa.

Overrasket opposisjon

Den politiske opposisjonen er foreløpig sparsomme med å kommentere TV 2s avsløringer.

- Dette kan være en svært alvorlig sak. Nettopp derfor ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere før vi har mer informasjon om hva som har skjedd, sier Siv Jensen til VG.

Venstres Lars Sponheim ser også svært alvorlig på påstandene.

- Hvis dette virkelig er sant, så står vi overfor et forsvar som lever i en ekstrem subkultur, helt på siden av demokratiet. Det vil i så fall være svært alvorlig, og et dramatisk tilbakeslag for Forsvaret sier Sponheim.

Se TV 2s avsløring her:

322125

Etterforskes av Kripos

Det var i 21 nyhetene i går TV 2 avslørte at Forsvarets Sikkerhetstjeneste etterforskes av Kripos for ulovlig overvåking av datatrafikken til statsministeren og departementene.

Kripos var i går på Jørstadmoen for å undersøke utstyret til sikkerhetstjenesten.

Både Øye og Jacobsen viser til at Forsvarets Sikkerhetstjeneste ikke skal drive innenlands overvåking.